Scena politica s-ar putea confrunta, curand, cu aparitia unui nou partid care sa adune nemultumitii din partidele adversare ale lui Traian Basescu si PD-L. Scopul este ca Traian Basescu si PD-L sa aiba la indemana o formatiune politica noua in care migratorii politici sa-si gaseasca cuib. Un nou partid fara ideologie, dupa modelul PD-L, deschis tuturor dezertorilor, atat din dreapta cat si din stanga. Noul partid vrea sa se plaseze, abil, pe centrul esichierului.
Concret, grupul parlamentarilor independenti, infiintat recent in mod nelegal, in pofida interdicitiei regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, si format din 18 senatori si deputati care au demisionat sau au fost exclusi din PNL si PSD, preconizeaza infiintarea unui nou partid politic, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR).
Noul partid, care ar urma sa fie lansat la apa in martie- aprilie 2010, se vrea a fi o replica a defunctului PUNR, Partidul Unitatii Nationale a Romanilor, tot de centru, care a avut o existenta temporara in anii 90, in special in Ardeal, mizand pe cartea nationalismului. Partidul a decedat prin anul 2001-2002. Probabil ca si noul partid se va naste gata decedat. Adica un avorton.
UNPR va juca si el pe cartea nationalismului desuet, mai ales gratie figurilor de militari in rezerva din prima linie, in frunte cu deputatul general cu patru stele, Gabriel Oprea si cu generalul care n-a facut armata Ontanu.
Intr-un comunicat dat presei, Oprea afirma: "Constatam ca se face tot mai acut simtita necesitatea de a aduce pe scena politica romaneasca o formatiune politica noua, de centru, o formatiune politica a stabilitatii nationale care sa se situeze deasupra tuturor intereselor politice, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei".
Pompoasa "fisa tehnica" a noului partid sugereaza celor interesati, de fapt, un cadru deschis, in care sa se poata regasi, fara probleme, dezertori provenind atat din stanga, cat si din dreapta spectrului politic, inclusiv a nationalistilor desueti. Conditia absolut necesara pentru aparitia acestei noi formatiuni este coooptarea grupului parlamentarilor independenti la guvernare, in cadrul noului cabinet, extrem de plauzibila in conditiile in care premierul desemnat Liviu Negoita l-a propus, deja, pe Gabriel Oprea (fostul om de incredere al lui Adrian Nastase, pe vremea cand acesta era premier), la sefia Internelor.
Surse din grupul amintit afirma, pentru Inpolitics, ca, odata intrat in schemele guvernarii, noul partid vrea sa devina o gazda pentru eventualii nemultumiti din PNL si PSD, mai ales in cazul in care aceste partide raman in opozitie, iar liderii Mircea Geoana, respectiv Crin Antonescu vor ramane liderii formatiunilor.
UNPR, ca si Grupul parlamentarilor independenti - daca se va naste - va fi un nou instrument aservit lui Traian Basescu si cercurilor sale de interese.