Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene au prezentat ieri, la sediul Grupului de Dialog Social, criteriile de integritate pentru candidatii la alegerile parlamentare europene, din perspectiva societatii civile. Dezbaterile au fost deschise tot de presedintele Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu-Pipidi (foto), care a anuntat crearea celei de-a doua Coalitii pentru un Parlament Curat, prima fiind constituita pentru alegerile parlamentare din 2004. Mungiu a precizat ca "acest efort sustinut de Parlamentul European se va desfasura simultan si in Bulgaria".
La acest demers s-au inscris organizatii neguvernamentale precum: Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica Romana si Societatea Timisoara.

Criteriile lui Mungiu

Alina Mungiu a declarat ieri ca membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene vor recurge, in linii mari, la metodologia folosita la monitorizarea alegerilor din 2004 si a prezentat criteriile de integritate. Astfel, Mungiu a spus ca "nu pot reprezenta Romania la PE persoanele care au beneficiat de un profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cat timp persoana a detinut functii publice", "cele care se afla in ancheta DNA" sau cele care migreaza politic. Ea a spus ca si colaborarea "ca agent sau informator" cu Securitatea este un criteriu al societatii civile pentru interzicerea accesului la posturile de europarlamentari.
De asemenea, nici "persoanele aflate sub incidenta proiectului de lege a lustratiei" sau cele care "detin averi disproportionate fata de sursele de venit" nu ar trebui, potrivit lui Mungiu, sa se regaseasca pe listele pentru PE. ßeful SAR a conchis ca aceste criterii au fost deja transmise premierului pentru a fi folosite si in cazul alegerii comisarului european.

Pesedistul Corlatean are obiectii

In ceea ce priveste criteriile societatii civile, euroobservatorul PSD Titus Corlatean, invitat la sediul GDS, a afirmat ca are unele obiectii in ceea ce priveste persoanele aflate sub incidenta legii lustratiei. Desi nu este de acord cu un criteriu, Corlatean a spus ca initiativa este "corecta". El a explicat ca "acest lucru decurge din necesitatea reala ca Romania sa aiba o reprezentare foarte buna in PE", mentionand ca este nevoie de persoane fara "vulnerabilitati".
Intrebat daca va candida pentru un loc din partea PSD la Parlamentul European, Corlatean a spus ca se va concentra pe "prioritati interne". "Destul de probabil, nu ma intereseaza o viitoare candidatura pentru PE", a conchis parlamentarul social-democrat, dar a anuntat ca PSD va iesi la rampa, la aceste alegeri, cu "o lista foarte solida".