Petre Berinde a fost patronul unei carmangerii cu puncte de lucru in Ardud si Satu Mare, care s-a remarcat prin calitatea unor produse (mititei, cirnati, ceafa, cotlet si muschiulet de porc) cu ocazia sarbatorilor cimpenesti din judetul Satu Mare si din alte judete apropiate. A fost, pentru ca datorita unor livrari neachitate la termen de catre Ministerul de Interne, indeosebi de Politia de Frontiera, a trebuit sa inchida afacerea. in plus, Petre Berinde a fost obligat sa sponsorizeze cu produse din carne sau cu mese de protocol multi sefi din Inspectoratul Judetean de Politie, indeosebi pe comisarul sef Ioan Dohotaru, actualul sef al Politiei judiciare a PNA la Satu Mare. in cursul anului trecut, Petre Berinde a fost retinut, cercetat si trimis in judecata de PNA, pentru trafic de influenta, prin rechizitoriul emis de procurorul sef Ioan Moldovan de la Serviciul teritorial Oradea in dosarul privind Serviciul de Pasapoarte Satu Mare, in care a fost invinuit si fostul sef al acestui serviciu, comisarul sef Vasile Neamt. in final, Berinde a fost acarul Paun al acestui dosar, intrucit comisarul sef Neamt a fost scos de sub urmarire penala si a primit o amenda administrativa de 10 milioane lei. Procurorul sef Moldovan a incercat sa se justifice saptamina trecuta, intr-o conferinta de presa, vizavi de solutia favorabila aplicata lui Neamt, ca acestuia nu i s-a putut dovedi decit ca a beneficiat de niste pachete de carne si de niste mese la restaurant. Petre Berinde sustine insa ca a declarat in cursul anchetei atit ofiterului anchetator Popa cit si procurorului sef Moldovan ca ceea ce si atit cit i-a dat lui Neamt i-a dat si lui Dohotaru, dar acestia nu au consemnat, ba dimpotriva i-au cerut amenintator sa nu mai pomeneasca numele lui Dohotaru. Daca acest fapt este real, anchetatorii pot fi suspectati cel putin de favorizarea infractorului. Pentru edificarea opiniei publice si a institutiilor abilitate, publicam un amplu interviu acordat ziarului nostru de Petre Berinde:

- Ce probleme ati avut in ultima vreme domnule Berinde ?

- Problemele le-am avut in ultimii doi ani de zile si sint legate cu afacerea de la Ardud, unde am avut o carmangerie. Am colaborat cu Politia de Frontiera la care am livrat in decurs de doi ani marfa in valoare de trei miliarde de lei. Nu mi-au platit marfa la timp, am avut restante si de peste un miliard de lei. Tot timpul aveau datorii de macar 500 milioane de lei. Am dat faliment. Neplatindu-mi marfa doar dupa un an de zile, porcul era la 20.000 de lei/kg cind am colaborat cu ei, cind mi-au dat banii era la peste 40.000 de lei. Am inchis unitatea si am ramas plin de datorii. Am apelat la unele cunostinte si efectiv sistemul in care am trait m-a facut sa ma ocup de alte treburi care nu au fost tocmai legale. M-am ocupat sa-i ajut pe unii oameni sa-si faca pasaportul in regim de urgenta. Am apelat si eu la cunostintele pe care le aveam la conducerea SEIP Satu Mare, la Politia Satu Mare. Am inceput sa ma ocup de asta la sfirsitul anului 2002. Nu aveam alta indeletnicire. Mergeam si stateam la rind noaptea la ora 2,00 si-i treceam pe tabel, ca era foarte aglomerat la aceea vreme la pasapoarte. Dimineata ii recuperam, cu masina mea ii duceam sa-si plateasca taxele, completam cererile, ii ajutam apoi sa intre in audienta. M-am folosit de o cunostinta din Ungaria, care mi-a dat niste contracte de munca si spuneam ca oamenii merg la munca in Ungaria.

- La ce ofiteri ati apelat la Pasapoarte ?

- Am apelat la domnul Neamt si cind nu era apelam la domnul Giurgiu. Eram in relatii foarte bune cu ei, ii cunosteam de foarte mult timp, chiar in relatii de prietenie.

- Le-ati oferit ceva ?

- Le-am oferit pachete de carne. si mai demult, cind nu ma ajutau in chestia asta au apelat la mine si ii ajutam.

- Carne pe gratis.

- Carne pe gratis, bineinteles.

- La oamenii pe care ii ajutati le-ati spus ca o sa vorbiti cu aceste persoane ?

- Niciodata nu le-am spus. Nu le-am spus ca am cunostinte la Pasapoarte. Le spuneam oamenilor ca daca vreau sa-si rezolve pasaportul ii pot ajuta. Nu le-am spus niciodata ca rezolv cu Neamt.

- Rasplata pentru ofiteri era doar in pachete de carne ?

- in pachete de carne, aveau si ei chefuri. Era adunarea generala si imi spuneau: am nevoie de 50 de gratare. Du-le la restaurantul Poiana Codrului sau la cantina in Negresti. L-am ajutat odata cu niste pachete pe care trebuia sa le trimita la Bucuresti, domnul Neamt avea si el niste obligatii.

- A venit momentul in care s-a organizat un flagrant si ati fost retinut pentru trafic de influenta de catre PNA. Cum a decurs ?

- A venit unul pe nume Filip la mine ca are nevoie de pasaport. I-am spus domnule iti rezolv si trebuia sa-mi dea 100 de euro. M-am intilnit cu el la pizzeria Thalia, mi-a dat banii acolo si i-am spus: la 13,00 te duci si iti scoti pasaportul. Am iesit din local si in colt, linga Tribunal, am fost inconjurat de mai multe persoane, printre care un procuror si vreo trei politisti. M-au dus in Procuratura, am scos tot ce aveam in buzunar, printre care si suta de euro in bancnote de 20 pe care era marcat "mita”. Eu nu eram functionar public, nu stiu de ce nu au asteptat sa se faca efectul, sa vada daca dau banii mai departe. Altfel trebuiau sa procedeze. Nu aveam sa dau banii mai departe.

- Ce procuror v-a retinut ?

- Procurorul Blahovici. M-a arestat in jurul orei 12,30 pina ziua urmatoare. Atunci au aparut doi de la PNA Oradea, domnii Moldovan si Popa, care in decurs de un an de zile m-au anchetat. Am fost la Oradea si aici la Satu Mare. Mi s-a spus ca daca voi colabora, ca eu nu sint piesa principala in acest dosar, o sa mi se indulceasca pedeapsa.

- Vi s-a dat de inteles cine e piesa principala?

- Conducerea SEIP Satu Mare. Eu sint un pion prea mic pentru ei. Eu nu aveam insa ce sa declar, bani nu le-am dat niciodata. Le-am spus: ati gresit persoana, probabil ca altii le-au dat bani, dar eu unu nu le-am dat.

- Cine v-a spus asta de la PNA ?

- Domnul procuror Moldovan, el si cu domnul Popa mi-au cerut sa-i ajut sa ajunga la Giurgiu si Neamt, ca eu o sa beneficiez de clementa din partea lor.

- La PNA v-ati intilnit cu o cunostinta mai veche.

- Am fost de citeva ori la Oradea si am fost chemat si la Satu Mare, acolo am dat de domnul fost adjunct al Politiei judetului, Dohotaru. Fumam o tigara in fata usii si nici macar nu m-a salutat, desi am fost in relatii destul de bune cu el. Eu nu i-am cerut niciodata ajutorul, dar eu l-am ajutat pe el.

- Cu ce l-ati ajutat ?

- I-am dat pachete de carne si lui in decursul anilor. Mai demult, presedintele meu, Boudi Vasile, i-a dus acasa patru jamboane de porc. Boudi mi-a spus apoi ca nu a luat banii pe ele. I-am spus: foarte bine ai facut. Dupa nu stiu cit timp mi-a spus ca el i-a platit jamboanele.

- V-a platit vreodata pachetele de carne?

- Niciodata.

- Cum proceda efectiv ?

- Venea la mine, cind aveam carmangerie la Ardud si apoi in Satu Mare, pe Odoreului. De obicei ii placeau cirnatii proaspeti. M-a sunat odata: bai, ai cirnati de aia proaspeti ? Nu aveam, dar ii faceam in cinci minute. imi zice, trec dupa-masa sa-mi dai niste cirnati. Bine, treceti.

- Cu ce periodicitate facea asta ?

- Nu asa de des, o data pe luna.

- Ce fel de carne va cerea ?

- Cirnati ii dadeam de mai multe ori si puneam si citeva felii de ceafa. M-am intilnit de multe ori in diverse localuri din Satu Mare, unde eram sponsorul. sprituri pina dimineata, ma punea sa-l duc acasa. Nu voia sa se dea jos din masina, era beat turta. Citeodata, cind mergea la toaleta uita sa-si traga pantalonii pe el, ii ridicam eu pantalonii.

- E adevarat ca se scapa pe el ?

- S-a intimplat de citeva ori.

- Se dadea si la femei ?

- il duceam acasa si nu voia sa se dea jos din masina. imi spunea sa-l duc in gara, la Casablanca, la gagici.

- La gagici sau curve ?

- La curve, nu sint gagici la Casablanca, doar curve. M-am mai intilnit odata cu el in fata tribunalului si m-a intrebat ce fac. I-am spus ca am o problema cu doi baieti care nu-si gasesc dosarele. Ei au fost implicati intr-un caz de trecere ilegala a frontierei si erau cu niste baieti din Maramures, de la Dragomiresti. Am apelat la el daca ma poate ajuta. Mi-a spus sa trec pe la el sa dea un telefon la Judecatoria Viseu sa vada daca sint dosarele acolo. Dosarele au fost trimise de acolo.

- Va amintiti cum se numesc?

- Fratii Cionca din Birsaul de Jos. M-a ajutat cu treaba asta. Cind era adjunctul Politiei, s-a organizat in cel putin doi ani Cupa Politiei si mi s-a cerut sa dau eu protocolul, sa duc eu mincarea. Odata a fost la stadionul Unio, era prefectul, comandantul Politiei si la Paulesti odata. Erau vreo 60-80 de persoane la care le-am dat de mincare si nici in ziua de astazi nu mi-a platit nimeni.

- Ce le-ati dat ?

- Gratare, mititei, cirnati, inclusiv mustar.

- Ati dat un protocol si cind a fost un control de la IGP ?

- Cind a fost un control de la Bucuresti, i-am tinut doua saptamini cu mincare. M-a constat 15 milioane de lei. in perioada aia, o firma din Ardud, Universal Com, zugravea Politia si mi s-a spus ca atunci cind se va face devizul ii va trece la ala cu 15 milioane de lei mai mult ca sa mi-i dea mie. I-am spus lui domnul Dohotaru cind eram la PNA: cum i-am dat lui Neamt pachete si la dv. v-am dat. El mi-a spus: pe mine m-au schimbat atunci.

- La cit ati evaluat valoarea acelui protocol?

- La 15 milioane de lei, inclusiv apa minerala am adus eu.

- Ati declarat acest lucru lui Dohotaru si procurorului Moldovan ?

- Da. Popa, omologul lui Dohotaru de la Oradea, mi-a spus sa nu ma mai leg de acesta. Eu i-am spus: cum i-am dat pachete lui Neamt i-am dat si lui Dohotaru, care e angajatul dv. Nu au consemnat. si in ultima declaratie a mea au consemnat doar treaba cu datoriile Ministerului de Interne.

- Procurorului Moldovan i-ati declarat despre Dohotaru ?

- Da. Mi s-a spus sa-l las in pace, sa nu mai spun nimic despre el.

- Cum i-ati spus lui Moldovan ?

- Cum i-am dat pachete lui Neamt asa i-am dat si lui Dohotaru si nu mi le-a platit. Vreau sa va spun si de dosarul care mi s-a fabricat la Politia Satu Mare de catre Chereches, care este in prezent seful Politiei Ardud. Era vorba despre niste procuri la un pasaport fals. I-am spus omului ca nu eu le-am facut, doar am pus in legatura o femeie cu omul care a facut procurile pentru ca apoi sa mi se faca mie dosar penal. Mi-a fost adus un martor pe care nu l-am vazut in viata mea, cum ca ar fi fratele femeii. Eu platesc pentru ce am facut, dar nu pentru fapte pe care nu le-am comis, dar si cel care mi-a fabricat dosarul din burta trebuie sa plateasca. Am fost si la domnul Tibil, mi-a spus sa merg la PNA. Am fost la PNA, la domnul Sigartau si la domnul Gal.

- Revenind la Dohotaru, l-ati mai ajutat cu altceva ?

- Odata m-a rugat sa-i dau masina sa-si aduca de la Urziceni de la un sef de ferma ceva usi pentru cotete. Am trimis soferul meu, care i-a adus usile. Nu mi-a platit nici benzina, nici macar nu mi-a multumit. El era presedinte la Dinamo Ardud si I-am ajutat cu protocoale, pentru care probabil ca lua chitante de la restaurante din Ardud si Satu Mare. Au mai vindut un jucator in Germania, am auzit ca ar fi luat 4.000 marci, dar nu stiu unde au ajuns banii acestia.

- Pentru protocolul ofiterilor de la Bucuresti pentru care ati oferit masa de 15 milioane de lei in ce formula voiau sa o achite ?

- Sa umfle devizul.

- Cine a sugerat asta ?

- Ei, erau in grup acolo. Mi-au spus: stim ca iti sintem datori si uite cum o sa facem.

- si Dohotaru v-a spus asta ?

- Sigur. Universal Com sa umfle devizul. Eu l-am intrebat pe om daca a primit mai mult, dar mi-a spus ca nici banii pe care trebuia sa-i ia nu i-a primit la timp. Au facut doar ca sa scape de mine.

- Procurorul Moldovan v-a spus textual sa nu-l mai pomeniti pe Dohotaru ?

- Da. Mi-a spus: ce tot am cu Dohotaru! Le-am spus ca asa cum l-am corupt pe Neamt, l-am corupt si pe Dohotaru.

P.S. in curind vom publica declaratiile mai multor persoane cercetate si batute de Dohotaru inainte de 1989, cind era seful Militiei Economice Satu Mare, precum si ale unor persoane cercetate si persecutate, inclusiv prin recurgerea la inscenari judiciare, dupa 1989, in calitate de ofiter de cercetare penala. De asemenea, vom prezenta si date privind "sponsorizarea” casei sale de vacanta din Bercu Rosu si de catre alte firme satmarene, precum si taxele de protectie percepute de la mafia petroliera din tara Oasului. Dohotare, nu mai ai de ales! Valea si predarea! Ura si la gara!