Continutul scrisorii adresata de Ion Iliescu celor trei lideri ai PSD a€“ Mircea Geoana, Adrian, Nastase, Miron Mitrea a€“ este catalogat de acestia ca unul constructiv. Totusi, acesta este pe cale sa declanseze, in locul unui congres extraordinar, o dezbatere mai ampla in PSD.

Fondatorul PSD, Ion Iliescu, a gasit o formula mai diplomatica de a-si expune opiniile privind situatia din interiorul acestui partid. Postasul sau personal, Victor Opanschi, a mers joi pe la cei trei fruntasi ai social-democratilor a€“ Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea, carora le-a inmanat cate o scrisoare cu un continut identic, dupa cum se intelege din declaratiile a€žadrisantilora€œ. Iliescu a lasat la latitudinea acestora sa faca sau nu public mesajul sau. De ce ales Iliescu aceasta formula? Ne explica Adrian Severin, diplomatul care probabil i-a si dat ideea. El a declarat ieri ca a€žformula epistolaraa€œ la care a apelat Ion Iliescu este una uzitata, o scrisoare putand sa circule in cadrul partidului, sa fie citata de presa sau sa fie recitita si analizata de catre destinatarul individual. a€žDe multe ori, ca sa spui lucrurile in ordine si ca, in acelasi timp, ele sa poata sa circule catre masa de membri ai unui partid, in cazul de fata, o poti face intr-o maniera epistolaraa€œ, a mentionat Severin. Acesta a mentionat ca Ion Iliescu are a€žpropriile sentimente, propriile ganduria€œ fata de partid. a€žDaca le pune intr-o forma coerenta pe hartie, personal nu mi se pare nimic raua€œ, a mai spus el.

Teze constructive

Continutul scrisorii este inca o enigma. Liderii PSD care au primit-o nu dau prea multe amanunte. Este probabil destul de critica, de vreme ce Adrian Nastase a declarat ca a€“ desi i-a facut mare placere s-o citeasca a€“ sunt unele pasaje ale acesteia in care cu siguranta parerile sale sunt a€žoarecum diferitea€œ de cele ale lui Iliescu. El a apreciat ca scrisoarea este a€žfoarte constructivaa€œ, fiindca a€žnu incearca sa desfaca, sa divida, ci din contra sa adauge si sa consolidezea€œ. çn orice caz, a€žtezelea€œ din scrisoarea lui Iliescu par sa-i intereseze pe actualii lideri ai PSD. Nastase sustine ca i-a propus lui Iliescu sa fie organizata o dezbatere a€žla care si dansul sa fie prezenta€œ.
Mircea Geoana, presedintele PSD, pare si el multumit de tonul scrisorii. El a declarat ieri ca aceasta reflecta dorinta de a avea un dialog constructiv si intelegerea ca ierarhia si disciplina partidului trebuie respectata. a€žEste o scrisoare care contine opinia domnului presedinte Ion Iliescu, care reflecta dorinta noastra de a avea un dialog constructiv, care si intelege sa respecte ierarhia si disciplina partidului, care e un lucru important, si consider ca este un gest care ne va permite sa lucram mult mai constructiv impreuna in perioada urmatoarea€œ, a spus Geoana, dupa intalnirea cu liderii organizatiei judetene Sibiu a PSD. Liderul PSD a promis ca va prezenta scrisoarea intr-o conferinta de presa.

Iliescu, invitat la consultari

Pentru o parte dintre membrii de partid ai PSD a€“ cel putin printre cei pro Iliescu a€“ continutul scrisorii fostului lider pare sa fie cunoscut. Codrin ßtefanescu, vicepresedinte al organizatiei Bucuresti, considera ca se impune necesitatea unor consultari cu fondatorul PSD Ion Iliescu, la care sa participe, alaturi de conducerea partidului, reprezentantii organizatiilor din Moldova, conducerea PSD Bucuresti, dar si grupul de la Cluj. El chiar invita conducerea PSD sa inteleaga cat de importanta este scrisoarea lui Iliescu pentru eliminarea deficientelor de comunicare in partid.

Geoana ii propune lui Iliescu functia de presedinte fondator al PSD

Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat ieri ca intentioneaza sa propuna la Consiliul National al partidului din decembrie o modificare a Statutului PSD in sensul instituirii functiei de presedinte fondator, care sa-i revina lui Ion Iliescu. O astfel de modificare a Statutului ar putea fi votata la viitorul congres al partidului. a€žDaca domnul Iliescu doreste sa intre intr-o formula structurata si statutara, este binevenita€œ,
a spus Geoana, subliniind ca experienta fostului presedinte este utila partidului. El a mentionat ca ramane la opinia pe care a exprimat-o inca dinaintea congresului din aprilie, aceea ca ar fi trebuit ca social-democratii sa aiba puterea de
a-l convinge pe Iliescu sa accepte functia de presedinte fondator. Liderul PSD l-a invitat totodata pe Ion Iliescu sa se alature celorlalti membri ai conducerii partidului la sedintele Biroului Permanent National, din care face parte in calitatea sa de lider al grupului PSD din Senat.