Constantin Gheorghe ii trimite prin intermediul blogului o scrisoare deschisa lui Traian Basescu, pe care o puteti citi in continuare. Din motive lesne de inteles, am inlocuit cuvantul din formula de adresare, frust (natural, rudimentar, salbatic, simplu - conform DEX),care ar fi putut altera esenta mesajului.

Prezidente,
Iar mi-ati stricat bruma de liniste, la care cu greu am ajuns, dupa un an de impliniri marete ale voastre si ale gastii pe care ati cocotat-o in fruntea tarii. Sunt tot mai nedumerit: sunteti tot timpul manga de beat, sau cand sunteti treaz vorbeste prostia in locul Vostru? Altminteri nu-mi explic tampeniile debitate la botul jurnalistului, pe o partie din Predeal, inteleg, unde va plimbati plictisul dupa un an de frecat menta cu talent.
Sunteti, Prezidente, seful acestui stat de 6 anisori. Sigur, numai gandul ca vor mai fi inca 4 la fel de dementi ma face sa vomit, dar asta e problema mea. Problema Voastra nu este constatatul: la capitolul asta sunteti de departe campion mondial la toate categoriile, de la Gaga la Einstein! Rau stati la capitolul facut. Sper ca nu sunteti atat de idiot sa credeti ca ceea ce ati facut, pe post de premier, in ultimul an, tine loc de reforma a statului. In primul rand am serioase indoieli ca intelegeti ce si cum cu statul, de vreme ce spuneti ca acum statul roman are 1,2 milioane de functionari.
Nici in gluma nu puteti numi "functionari" medicii, profesorii, pompierii, politistii si pe altii ca ei. Administratia centrala si locala, cu totul, incepand cu Administratia Prezidentiala si terminand cu ultima primarie din cel mai basinos sat al iubitei noastre patrii NU are mai mult de 120.000 de functionari. Daca desfiintati INTREAGA administratie (si cu ea si statul!) tot trebuie sa mai gasiti vreo 180.000 de angajati ai statului, sa-i dati afara. De unde ii luati? Din Educatie? Din Sanatate? Ca din Servicii sigur nu-i luati! Nu sunteti intr-atat de tampit incat sa va taiati craca de sub picioare!
Poate ne luminati si pe noi, naucii, care credeam ca daca am intrat in UE, vom avea parte si de ceva din Europa, in materie de organizare si de performanta ale statului: in ce transformati Statul Providenta? In Statul Penitenta? Veti desfiinta scoli, spitale, si veti infiinta in locul lor puscarii? Si asa veti rezolva problemele generate de saracie si de disparitia sistemelor de protectie sociala? Nu v-a spus nimeni ca saracia este mediul de cultura ideal pentru violenta sociala si pentru criminalitate?
Inca ceva, Prezidente: stiti cumva cum li se spune (absolut nemeritat si jignitor) romanilor care au plecat sa lucreze in strainatate? "Capsunari", Prezidente! Capsunari, nu altcumva! Si atunci, de unde ideea ca romanii nu ar vrea sa lucreze pamantul? Nu v-a trecut prin minte ca lucrurile sunt mai complicate decat credeti? Ca nu venitul minim garantat este motivul pentru care unii nu gasesc zilieri in lumea satului? Spre exemplu, nu cumva e de vina faptul ca grosul celor care mai pot munci in agricultura s-a transformat in "capsunari", si lucreaza pamantul altor tari, care platesc mai bine si ofera conditii de munca mai bune decat derbedeii nostri, care se cred mari patroni? De ce ar munci aici pentru 10 euro pe zi, cand afara, chiar si la negru, tot castiga la cules de capsuni vreo 5 euro pe ora? Aud?
Daca ati avea curiozitatea sa cititi unele din scrierile lui Gusti (din pacate nu au fost adaptate pentru micul ecran, asta ar fi usurat lucrurile, Prezidente fiind consumator fruntas si de pixeli, nu doar de lichide cu miros indoielnic pentru amatorii de "Doua p‘o craca"), ati afla ca in Romania interbelica (unde politicile promovate de guvernele pe care le-ati girat sau din care ati facut parte au dus agricultura si lumea satului) o exploatare agricola de pana in 7,5 ha-10 ha era cumparatoare neta de alimente. De ce ar fi altcumva lucrurile acum? Alea 3 milioane de ha de pamant nelucrate NU se pot lucra, in conditii de minima eficienta, pentru ca exploatatiile sunt extrem de faramitate. Globalizarea a distrus in primul rand micile ferme, peste tot in lume. Iar romanii, chiar si aceia din clasa de mijloc, nu-si pot permite sa cumpere alimente "bio", produse de micile ferme de subzistenta. Cine este nebun sa dea 10 lei pe un borcanel de zacusca de Topoloveni, de 125 de grame? 80 de lei kilogramul de zacusca? Pai, cu banii astia te saturi de somon!
Apoi, Prezidente, nu amestecati lucrurile: nu oricine sta la tara e taran, si nu orice taran este agricultor. Poate il pui pe Lazaroiu sa faca si alte sondaje, nu doar politice. S-ar putea sa-ti foloseasca, macar pentru a nu mai spune prostii cu aerul ca ai descoperit legea relativitatii, daca nu pentru a intelege tara in fruntea careia te afli, printr-o minune greu de explicat.
Incepusi prost anul, Prezidente! Pentru nervii mei, ca altminteri inteleg ca ai petrecut un Revelion de exceptie, cu Nutica prin preajma. Si am asa un filing ca o sa-mi toci nervii si mai abitir ca in anul ce trecu, si ca in totii anii de cand traim oroarea de a te avea Presedinte!

PS: poate meditezi si la faptul ca nici macar primarii PDL nu mai au curajul sa te invite la o baie de multime. N-o da pe Oprescu: dupa cum te-ai purtat cu el, ala te-ar vrea subiect de disectie, ca sa zic asa, nu invitat la Revelion. Da‘ ce face primarul ala de la trei, pe care-l numisesi premier? Ce face smecherul ala de primar portocaliu de la Brasov? Era la o azvarlitura de Mercedes de Predeal. Evita, sau e vita?

PPS: pentru cine nu intelege poanta de la sfarsit, ea face trimitere la Pastorel, care, prin 1950-51, ramas fara mijloace de subzistenta, trebuie sa apeleze la un prieten, ajuns mare pe la comunisti, Mihail Ralea, sa-i faca rost de un loc de munca. Dar nu se duce el la Ralea, ci isi trimite un amic. Si ala se intoarce cam plouat de la intalnirea cu Ralea. La care Pastorel ii spune: "Evita? Nu ti-am spun eu ca e vita?"