Blogul lui Constantin Gheorghe: O reactie demna

Un prieten, a carui lipsa din spatiul virtual o regret sincer, imi trimite aceasta scrisoare:
"Draga Comisie Europeana,
Cerintele matale pleaca de la premisa ca Statul lui Traian Basescu era unul ideal, in care curgea lapte si miere, iar justitia mergea unsa, dar au venit dictatorii Victor Ponta si Crin Antonescu sa intoarca Romania in cele mai negre neguri — nu este clar daca pe culmile comunismului sau ale fascismului.
Ei bine, ca cetatean european care sunt oripilat in egala masura atat de inexistenta unui stat de drept pe meleagurile Romaniei, cat si de tupeul de tip sovietic cu care Uniunea Europeana isi impune punctul de vedere in teritoriile ocupate, am a va face urmatoarele observatii.
1. Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament este o aberatie de care ar trebui sa va fie rusine. Nu doar ca ani de zile Curtea Constitutionala a functionat fara a putea verifica deciziile si hotararile Parlamentului, fara ca cineva sa obiecteze (nici Curtea, nici onor Europa), dar Constitutia insasi prevede aceasta limitare! Articolul 67 prevede ca "Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni", iar Articolul 146 atribuie curtii Constitutionale competente in pronuntarea asupra constitutionalitatii legilor, fara a face vorbire de hotarari si motiuni.
Recunoaste, draga Comisie Europeana, ca cerintele matale sunt scrise direct de Traian Basescu!
2. Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale) este o aberatie, draga Comisie Iosif Vissarionovici Stalin! Comisia de la Venetia in persoana (sa citez in engleza de dragul dumitale) graieste in documentul CODE OF GOOD PRACTICE ON REFERENDUMS, adopted by the Council for Democratic Elections at its 19th meeting (Venice, 16 December 2006) and the Venice Commission at its 70th plenary session (Venice, 16-17 March 2007): "It is advisable NOT to provide for: a turn-out quorum (threshold, minimum percentage), because it assimilates voters who abstain to those who vote no." De asemenea, majoritatea statelor care te constituie, draga Europa, nu au nici o regula de cvorum fata de numarul de inscrisi pe listele electorale. Pe deasupra, pe listele electorale din Romania sunt trecuti destui morti, ceea ce face valoarea acestora nula — mai putin, fireste, dacra dorim sa facem referendumurile nefunctionale in Romania.
Recunoaste, draga Comisie Europeana, ca nu democratia in Romania te preocupa, ci Traian Basescu. Daca te-ar fi preocupat democratia, ai fi cerut Parlamentului Romaniei sa continue implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia prin extinderea eliminarii cvorumului de participare la toate tipurile de referendum, nu doar la cel de fata. Da, Victor Ponta a fost prea prost ca s-o faca, dar speram ca talica, daca tot te-ai deranjat sa te ingrijorezi, sa gandesti mai bine.
3. Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta mi se pare o cerinta de bun-simt. Dar cum se face ca nu te-ai ingrijorat, draga Comisie, cand guvernele Romaniei au emis 796 ordonante de urgenta din 2007 si pana acum? Nu ti se pare ca te-ai trezit cam tarziu?
4. Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale ar putea iarasi sa para o cerinta justificata, dar ce ne facem cand Curtea Constitutionala incalca ea insasi constitutia, arogandu-si competente pe care nu le are? Sa iesim cu pusca in mana, sa facem revolutie? Iata, Constitutia nu prevede un cvorum pentru referendum, nici Comisia de la Venetia nu il recomanda, dar Curtea se pune de-a curmezisul. Iarasi, cum am mai mentionat, Constitutia nu da Curtii atributii in a verifica actele parlamentului care au alt statut decat acela de lege, dar Curtea nu accepta sa i se retraga atributii care ii fusesera adaugate prin modificari la o lege.
5. Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar nu suna rau in principiu, dar in ce calitate ceri matale, Comisie Europeana, ca guvernul unui stat suveran sa-si ia angajamente publice ca raspuns la cererile nejustificate ale talica?
Cat despre evitarea criticarii acestor decizii judiciare, cata vreme un simplu cetatean poate critica o decizie judiciara, cred ca si una din puterile statului poate critica deciziile altei puteri a statului. Fara critica si fara dezbatere, nu putem ajunge decat la dictatura, mai cu seama ca justitie si dreptate nu sunt intotdeauna sinonime.
6. Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice este, sa fiu scuzat, o vrajeala. Avocatul Poporului, calc dupa Ombudsman-ul din alte tari, este o institutie care nu a functionat niciodata in Romania! Niciodata Avocatul Poporului nu a intervenit in sprijinul interesului public! Ar trebui ori sa desfiintam aceasta institutie, ori sa o reformam radical — in ambele cazuri insa, nu e treaba matale ("none of your business"). Ah, uitam: Avocatul Poporului ar trebui sa se bucure de sprijinul populatiei, nu al partidelor. El ar trebui votat dupa cum se voteaza presedintele statului. Inca o data insa, asta ar trebui sa fie o dezbatere interna, nationala.
7. Mai doresti dumneata, Comisie Europeana, ca nici o numire sa nu fie facuta in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie. Cat de debila trebuie sa fii ca sa nu observi ca aceste institutii nu au avut nici o contributie la starpirea coruptiei in Romania? Pentru ca te-ai facut ca nu vezi ani de-a randul, acum te faci ca-ti plac persoanele puse de Traian Basescu la carma acestor jeguri de institutii. Rusine, Dinu Patriciu! Scuze, rusine, Comisie Europeana!
8. Aici este clar ca Traian Basescu, cu gandul la Adrian Nastase, a ajuns sa-ti ceara ca nici o gratiere prezidentiala sa nu aiba loc in cursul actualei presedintii. Te-ai gandit, bai, stoarfa europeana, ca poate exista si alti nedreptatiti de justitia stramba a acestei tari, care sa merite gratierea? Cu ce drept stalinist vii tu sa pui: "Niet! Daca nu semneaza Traian Basescu, niet!"?
9. Nu comentez alte trei cerinte de-ale lu‘ matale, Comisie a Comisarilor Poporului, am in schimb alte cerinte catre Uniunea Sovietica Europeana pe care o reprezentati. In primul rand, daca ai putea, sa nu ne mai impui niveluri minime ale taxelor si accizelor, ale preturilor la utilitati sau alte marfuri, cata vreme nu impui si un salariu minim. Veniti voi, membri ai Comisiei Europeana, sa traiti cu un salariu minim romanesc: nu ati putea avea ce manca decat daca ati locui in acelasi apartament cu ma-ta sau cu tac-tu, bai imbecililor! De-abia cu un salariu mediu ce se mai poate supravietui, dar daca ai de platit si o chirie... nici cu acesta!
Cum zicea presedintele meu interimar, "legile Romaniei se fac in Romania". Capisci?
Mars acasa, politrucilor!
Un cetatean scarbit!