Senatorul Alexandru Cordos i-a adresat o intrebare lui Emil Boc - Prim Ministru al Romaniei. Obiectul intrebarii: Recensamantul populatiei
In perioada 20-31 octombrie 2011, populatia Romaniei este chemata sa participe la recensamantul national, actiune organizata de Institutul National de Statistica, cu concursul principalelor institutii publice.
Este primul recensamant care se organizeaza in Romania dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, iar INS ne asigura ca in organizarea lui s-a tinut cont de toate cerintele si standardele UE in domeniu.
Avand in vede unele controverse iscate deja in legatura cu modul in care se desfasoara acest proces, as dori sa va intreb, stimate domnule prim-ministru:
Care este ratiunea includerii unei intrebari legate de CNP al cetatenilor in chestionar, atat timp cat este de presupus ca Guvernul ar trebui sa detina deja o baza de date privind datele personale ale populatiei?
Cum se impaca ideea protejarii datelor personale ale cetatenilor cu obligativitatea declararii lor si, mai mult de cat atat, cu recurgerea la masuri sanctionatorii, respectiv aplicarea unor amenzi in cazul refuzului cetatenilor de a se conforma?
Puteti sa ne precizati daca solicitarea referitoare la declararea datelor de stare civila, respectiv a CNP-ului, este prevazuta in legislatia UE si daca are un caracter obligatoriu?