Primarii, viceprimarii, consilierii judeteni si locali nu vor mai putea sa migreze dintr-un partid in altul dupa 10 august, pentru ca la aceasta data intra in vigoare modificarile adoptate de Parlament anul acesta la Legea privind Statutul alesilor locali, prin care se incearca stoparea migratiei politice. Astfel, potrivit textului legii, "calitatea de consilier local sau consilier judetean inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului" si in cazul in care alesii pierd calitatea de "membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales". Mai mult, legea prevede ca pana la 10 august persoanele care cad sub incidenta ei sa declare public partidul pe listele caruia si-au castigat mandatul, urmand ca cei care refuza sa-si faca cunoscuta apartenenta politica sa fie sanctionati cu pierderea mandatului.

Conservatorii se pun de-a curmezisul

Singurii care s-au declarat nemultumiti de prevederile Legii statutului alesilor locali au fost conservatorii. In acest sens, presedintele Consiliului Executiv al PC, Florin Anghel, a declarat ca ii va cere ministrului de Interne, democratul Vasile Blaga, sa elaboreze o ordonanta de urgenta pentru amanarea cu doi ani a punerii in practica a prevederilor Statutului alesilor locali referitoare la migratia politica. Anghel a spus ca sensul legii este de a "stabiliza clasa politica si apartenenta politica a alesului local, nu de a crea o varianta de migratie ulterioara". El a sustinut ca pentru inceput alesii din administratia locala si judeteana se vor declara independenti, "pentru a se afilia ulterior altor formatiuni. Presedintele executiv al PC a adaugat ca prevederile din statut sunt bune", dar ca, aplicate de la jumatatea mandatului, "ele vor produce confuzii".

Se fac ultimele mutari

Cu trei saptamani inainte de intrarea in vigoare a prevederilor legii privind Statutul alesilor locali, s-au mai facut cateva mutari pe plan local. Astfel, consilierul judetean Nicolae Stan Iuga, fost presedinte al PD Bistrita-Nasaud, a demisionat din partid in urma cu cinci luni, pe motiv ca nu a obtinut functia de vicelider al organizatiei, si s-a inscris in PSD deoarece nu a dorit sa renunte la doctrina social-democrata.
La randul sau, liderul social-democratilor din Bistrita, Viorel Pupeza, a anuntat ca si alti consilieri judeteni vor trece la PSD, precum si unii consilieri locali din comune, dezamagiti de actuala guvernare. Pe de alta parte, desi la Bistrita PSD castiga consilieri din Alianta, la Buzau pesedistii se plang ca liberalii si democratii, pentru a-si acoperi in judet deficitul electoral rusinos, fac presiuni asupra alesilor social-democrati cu scopul de a-i racola.

PSD ii da in judecata pe alesii locali care au parasit partidul

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca partidul pregateste procese pentru alesii locali care au parasit formatiunea, urmand sa renunte la actiunea in instanta in cazul celor care isi parasesc de bunavoie functiile. Cristian Diaconescu a spus ca "vor scapa de procesele intentate in contencios administrativ doar cei care isi vor da demisia si vor lasa cale libera organizarii de alegeri anticipate in localitatea in care au fost alesi". El a spus ca aceasta masura este valabila numai in cazul primarilor, iar in ceea ce-i priveste pe consilierii care au parasit partidul, acestia vor trebui sa-si dea demisia si in locul lor sa intre urmatorii pe liste. Totodata, liderul PSD a mentionat ca intreaga operatiune va incepe "imediat dupa ce vor fi depuse listele cu adeziuni potrivit noii Legi privind statutul alesilor locali".