Iminenta schimbare a presedintilor de consilii judetene este vazuta diferit chiar si in sanul unor formatiuni aflate la putere. Astfel, daca presedintele Consiliului Judeten Covasna, Demeter Janos, sustine ca legea trebuie sa prevada foarte clar motivele pentru care pot fi revocati presedintii de consilii judetene, prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan (UDMR), spune ca modificarea Legii nr. 215 va fi operata astfel incat acestia sa fie schimbati cu majoritate simpla de voturi.
Presedintele Consiliului Judetean Covasna si in acelasi timp vicepresedinte al UNCJR, Demeter Janos, a declarat ca, in opinia sa, modificarea Legii administratiei publice locale trebuie analizata din doua puncte de vedere.
„Daca presedintii consiliilor judetene sunt alesi prin votul consilierilor judeteni cu majoritate simpla, atunci nu vad de ce nu ar putea fi si revocati cu acelasi numar de voturi“, a spus Demeter. El a aratat insa ca, in urma modificarii Legii administratiei publice locale, documentul trebuie sa precizeze foarte clar motivele pentru care presedintii si vicepresedintii pot fi revocati. „Daca nu se vor preciza concret motivele, exista riscul ca sa se deschida cutia Pandorei“, a spus vicepresedintele UNCJR. In opinia lui Demeter insa, intentia de modificare a Legii administratiei publice locale pare a avea un scop politic, lucru cu care nu este de acord.
Pe de alta parte, prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan (UDMR), a spus ca actuala conducere a consiliului judetean va fi schimbata cel tarziu in a doua jumatate a lui octombrie. Prefectul a spus ca, pana atunci, va fi aprobata modificarea Legii nr. 215, astfel incat presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene vor putea fi alesi cu jumatate plus unu din numarul consilierilor judeteni, si nu cu doua treimi, cum s-a procedat pana acum. Szilagyi Ioan sustine ca majoritatea formata la nivelul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud va permite inlocuirea din functie a presedintelui Gheorghe Marinescu (PSD), respectiv a vicepresedintelui Constantin Pamfiloiu (PRM).
Intrebat daca prilejul va fi folosit si pentru inlocuirea celui de-al doilea vicepresedinte, Ionel Tompa (PC), prefectul a declarat ca UDMR este de acord sa-l sustina pe Tompa pentru a ramane in continuare in functie, insa s-ar putea ca PD si PNL sa nu fie de acord, intrucat Alianta D.A. a pierdut initial presedintia CJ Bistrita-Nasaud tocmai din cauza lui Ionel Tompa, care a promis sustinere pentru candidatul Aliantei, dar a votat cu cel al PSD.