Vizita efectuata ieri de Jonathan Scheele in judetul Constanta a constituit prilejul manifestarii publice a unui diferend existent intre seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania si Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, respectiv Radu stefan Mazare, primarul Constantei, cu privire la motivele care au condus la sistarea finantarii si a executiei proiectului Pavilionului Expozitional. Tot cu ocazia vizitei inaltului oficial european in judetul nostru, Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanta, a declarat ca persoana sa a devenit in urma cu doi ani tinta unor presiuni exercitate de Stelian Dutu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, in vederea semnarii acordului de schimbare a solutiei tehnice pentru executia proiectului statiei de epurare Constanta Nord. Sala de videoconferinte a Prefecturii Constanta a fost ieri scena unui conflict deschis intre Jonathan Scheele pe de o parte si Nicusor Constantinescu si Radu Mazare de cealalta parte. Conflictul a pornit de la afirmatiile extrem de categorice ale sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania cu privire la faptul ca primarul Radu Mazare ar fi refuzat sa emita aprobarea pentru circulatia camioanelor grele utilizate la transportul materialelor folosite la in lucrarile de constructie ale Pavilionului Expozitional. Referitor la aceasta acuzatie, edilul sef al Constantei a precizat ca nu poate fi vorba despre un refuz, tinand cont ca Primaria Constanta nu este abilitata sa emita avize de circulatie pentru mijloacele de transport si cu atat mai putin ar fi respins o astfel de aprobare cat timp circulatia camioanelor nu se desfasura in statiunea Mamaia.

Esecul proiectului, pus in carca Consiliului Judetean

De asemenea, Scheele a mai spus ca esecul realizarii proiectului Pavilionului Expozitional se datoreaza incapacitatii Consiliului Judetean (beneficiarul investitiei) de a gestiona lucrarile la acest obiectiv de mare importanta pentru judetul Constanta. In opinia oficialului european, beneficiarul proiectului ar fi trebuit sa solicite din timp Comisiei Europene extinderea termenului de derulare a contractului de finantare. In replica, Nicusor Constantinescu a afirmat ca o astfel de solicitare nu putea veni din partea Consiliului Judetean, intrucat aceasta autoritate publica locala nu este parte in contractul cu pricina, care a fost incheiat intre Ministerul Integrarii Europene si Comisia Europeana.

Constanta ar putea rambursa banii europeni primiti pentru Pavilion

Dupa ce s-a declarat dezamagit de atitudinea autoritatilor locale constantene in privinta proiectului Pavilionului Expozitional, Jonathan Scheele a anuntat in mod oficial faptul ca Uniunea Europeana nu va mai finanta acest proiect care "s-a autosuspendat”, intrucat nu a fost indeplinit in termenul prevazut in contract, obiectivul finalizarii sale. In plus, oficialul Comisiei Europene a mai spus ca UE va solicita MIE recuperarea integrala a sumei de 1,2 mil. euro ce reprezinta finantarea europeana a pavilionului care se afla intr-un stadiu de executie de doar 22%. Totusi, Scheele a mai spus ca in cazul in care autoritatile locale constantene vor reusi din alte fonduri decat cele europene sa finalizeze executia integrala a proiectului pana in luna septembrie 2006, UE va renunta la recuperarea sumei investite. In acest sens, Constantinescu a declarat ca CJC va reusi sa atraga fondurile necesare finalizarii obiectivului, printr-un parteneriat public-privat. Numai ca in privinta atitudinii lui Scheele in aceasta controversata problema, presedintele Consiliului Judetean a tinut sa precizeze ca aceasta s-ar datora prieteniei existente intre oficialul european si Stelian Dutu, fostul presedinte al CJC.

Nervozitate la Scheele, dar si in tabara Mazare -Constantinescu

De altfel, aceasta afirmatie a lui Nicusor Constantinescu a provocat o reactie vehementa din partea lui Scheele, gest care l-a determinat pe presedintele Consiliului Judetean sa paraseasca ofensat sala Prefecturii, urmat de Radu Mazare. Drept urmare a acestui incident, la scurt timp Constantinescu a convocat o conferinta de presa la care a participat si Felix Stroe, directorul general al RAJA. Dupa ce presedintele CJC a mai facut numeroase acuzatii la adresa lui Stelian Dutu, despre care a spus ca l-a dezinformat in mod sistematic pe Scheele, a declarat ca va solicita Comisiei Europene o ancheta in acest caz. La randul sau, Felix Stroe a facut public faptul ca a fost tinta unor presiuni exercitate de Dutu in urma cu doi ani pentru ca directorul RAJA sa procedeze la schimbarea solutiei tehnice de realizare a proiectului statiei de epurare Constanta Nord. In aceasta privinta, Stroe a mai amintit si de faptul ca tot in acea perioada a fost supus unor cercetari intreprinse de politisti si comisari ai Garzii Financiare, cercetari care s-au finalizat cu intocmirea unei note de constatare ce confirma nevinovatia sa.

"Cand Mazare si Nicusor gresesc, dau vina pe Dutu”

In urma acuzatiilor grave ce s-au facut auzite in cursul vizitei la Constanta a sefului Delegatiei Comisei Europene in Romania, Jonathan Scheele, reactia deputatului PD Stelian Dutu, fireste, nu a intarziat sa apara: "Pe mine nu ma surprind aceste iesiri necontrolate ale cuplului Mazare - Constantinescu. Sunt atacuri obisnuite ale acestora, pentru ca de fiecare data cand ei gresesc dau vina pe Dutu”. Deputatul a precizat ca in privinta pavilionului a atras atentia ca se intarzie cu lucrarile, numai ca la mijloc a fost "infractiunea de revocare a autorizatiei de constructie”. "Cu toate acestea, PNA, Politia, Prefectura nu s-au sesizat. A fost nevoie ca reprezentantii Comisiei Europene sa anunte ca se sisteaza finantarea de peste 4 milioane de euro - gratuita - de la Comisia Europeana”, a declarat Stelian Dutu. "Mazare si Constantinescu ascund intotdeauna adevarul. Iar vinovati sunt si fostul prefect Gheorghe Martin si secretarul general al Prefecturii de la acea vreme, care nu au controlat avizul dat lucrarii. Personal, nu voi lasa lucrurile asa. Locul lui Mazare si Constantinescu, acesti indivizi, este in alta parte decat pe strada!”, a conchis deputatul democrat.