Liderul executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat un proiect de modificare a Legii privind alegerea presedintelui Romaniei "care a circulat prin calculatoarele parlamentarilor PNL si PSD" si in care se prevede ca nu pot candida presedintii suspendati din functie.
Proiectul respectiv precizeaza ca "nu pot candida persoanele care au indeplinit functia de presedinte al Romaniei si au fost suspendate din functie". De asemenea, proiectul mai arata ca "nu pot candida persoanele care au fost puse sub acuzare pentru infractiuni impotriva securitatii statului". O alta modificare mentioneaza ca termenele prevazute in art. 9 si 11 ale legii initiale se reduc la jumatate in cazul alegerilor anticipate pentru presedintele Romaniei.
Expunerea de motive a proiectului de lege sustine: "Alegerea presedintelui Romaniei reprezinta un eveniment important pentru orice societate. Desemnarea pentru aceasta functie a unei persoane asupra careia sa nu planeze niciun fel de indoiala cu privire la moralitatea si corectitudinea sa este necesara". In respectivul document, sub expunerea de motive, apare numele premierului Tariceanu, fara sa existe insa si o semnatura a acestuia, desi astfel de documente sunt intotdeauna semnate de initiatorii acestora. Videanu a precizat ca democratii vor intra in posesia si altor "materiale" de acest gen.
Totodata, liderul democrat a respins ideea unei intoxicari, argumentand cu speculatiile aparute in presa. "Majoritatea calificata a tandemurilor PNL-PSD, PRM-UDMR, si cu sprijinul PC, pregatesc, in mod incalificabil, modificarea legilor electorale, astfel incat, in urma jocurilor de culise, actualul presedinte sa nu mai poata candida", a dezvaluit Videanu.

Intoxicare, manipulare, diversiune

Pe de alta parte insa, PSD, prin vocea secretarului general, Titus Corlatean, neaga existenta unui astfel de proiect de lege la nivelul partidului din care face parte. Corlatean a catalogat afirmatiile lui Videanu, referitoare la existenta, in calculatoarele parlamentarilor PSD si PNL, a unui astfel de proiect de lege drept "manipulare" si "intoxicare".
Si liderul partidului, Mircea Geoana, a precizat ca "nu avem niciun fel de intentie sa limitam drepturile electorale ale lui Traian Basescu", mentionand ca Basescu nu ar putea candida doar daca va fi decazut din drepturile cetatenesti, in urma unei condamnari prin hotarare judecatoreasca. Si liberalii il contrazic pe Videanu, deputatul Crin Antonescu sustinand ca in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat "nicio secunda" despre un proiect ca acela invocat de Videanu, mentionand ca el se va opune unui asemenea demers. "Este categoric o diversiune a celor de la PD care incearca sa-i ofere justificare domnului Basescu pentru situatia jenanta ca, dupa ce a anuntat natiunea ca demisioneaza in cinci minute dupa votul de suspendare, nu mai are curajul sa o faca. Este problema domnului Basescu, insa premierul nu a initiat nicio astfel de hotarare, in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat nicio secunda despre o astfel de hotarare", a declarat Antonescu.
Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a precizat si el ieri ca proiectul de act normativ privind alegerea presedintelui Romaniei, invocat de Videanu, nu se afla pe agenda sau circuitul de avizare al Guvernului. El a atras atentia asupra faptului ca hartia prezentata de Videanu nu are niciun element de identificare, de tipul unui numar de inregistrare sau a unei semnaturi care sa il certifice drept un inscris identificabil, fiind, poate, "usor fabricat".