Bogdan Tiberiu Iacob dezvaluie pe Inpolitics un scenariu plauzibil: "Mos Nicolae ne aduce un nou guvern in prag de iarna".
'Prin votul judecatorului trimis de el la Curtea Constitutionala, e vorba de Petre Lazaroiu, presedintele Traian Basescu e foarte aproape de realizarea manevrei politice pe care o coace de multa vreme, dar pentru care i-a lipsit conjunctura favorabila. E vorba de schimbarea premierului Boc, dar nu la initiativa opozitiei, prin motiune de cenzura, ci in urma unui semnal oficial, venit de la Cotroceni, menit sa arate poporului ca tot acolo se afla jupanul.
Pentru Traian Basescu e limpede ca momentul schimbarii lui Boc din fruntea guvernului a cam venit, numai ca exista un impediment de ordin personal, sa zicem: seful statului nu concepe ca liderul PDL sa fie debarcat in urma unei actiuni a opozitiei, prin motiune de cenzura, pentru ca acest lucru ar presupune formarea unei majoritati care, ulterior, ar putea prinde gustul puterii, mergand pana la suspendarea sa.
In plus, e vorba si de orgoliu, Basescu urmarind sa dea un semnal public care sa ii conserve forta politica, dupa modelul lui Constantinescu, cel care a schimbat de doua ori premierul in exercitiu. Cum ar putea realiza acest plan presedintele, in conditiile in care Constitutia nu ii permite demiterea premierului, de demisie de bunavoie nu se pune problema, iar alta solutie decit motiunea, in aparenta, nu prea exista. Spunem in aparenta, pentru ca totusi o varianta salvatoare ar fi, iar votul omului lui Basescu din sedinta de azi a C.C.R. deschide drum exact spre aceasta.
E vorba, asa cum scriam si acum cateva zile, de votarea bugetului de stat pe 2011, care va avea loc, cel mai probabil, la inceptul lunii decembrie. Spre deosebire de motiunea de cenzura, pentru ca bugetul sa pice nu e nevoie de votul majoritatii absolute a parlamentarilor, ci e suficient votul majoritatii celor prezenti la sedinta respectiva, nefiind vorba de o lege organica. In aceste conditii, actuala majoritate guvernamentala nu numai ca nu isi mai poate retrage oamenii din sala la vot, ca la motiune, ci, dimpotriva, trebuie sa faca tot posibilul sa fie cat mai multi in sala, pentru a aduna mai multe voturi decit adversarii bugetului, adica cei din opozitie. Daca acest lucru nu se intampla, bugetul de stat pica fara a fi nevoie, sa zicem, de o majoritate PSD-PNL-PC stabilita inaintea votului, pe baza unor negocieri la sange. Or, dupa lovitura in plex incasata azi de UDMR, e greu de imaginat ca parlamentarii acesteia vor mai vota bugetul, mai ales ca au, deja, rezerve exprimate public fata de acesta.
In cazul in care bugetul pica, apare o situatie in premiera absoluta, care, potrivit unor cutume practicate si in alte state democratice, trebuie sa atraga automat demisia guvernului. Lucru pe care e greu de crezut, insa, ca l-ar face premierul Emil Boc, un obraz cam gros, politic vorbind. Acela e momentul perfect insa, pentru ca Zeus, de la inaltimea Cotrocenilor, sa dea un semnal cel putin la fel de explicit si de taios precum in cazul mitingului politistilor, care a dus la demisia de onoare a lui Vasile Blaga: Boc trebuie sa plece. Bagat in corzi din toate partile, Boc e de asteptat sa nu reziste eroic si sa demisioneze.
Ce ar urma, pe cale de consecinta? Mai mult ca sigur, invocand situatia grava creata de respingerea bugetului, presedintele va puncta necesitatea unui premier tehnocrat, cu pregatire eminamente bancar-fiscala, care sa poate trece rapid un nou buget prin parlament (ca tot se aude de Calin Georgescu). Cine sa sustina noul premier si noul guvern in parlament? Avansam o ipoteza: PNL, care va lua locul UDMR in coalitia guvernamentala si va asigura o majoritate mult mai confortabila decat cea actuala, liberalii avind cca.80 de parlamentari, fata de cei cca. 30 ai maghiarilor. O majoritate care, asa cum declara recent la TV Basescu, sa nu mai fie una "toxica", ci una capabila sa treaca legile necesare prin legislativ. '