Inpolitics: Adevarata lovitura politica pe care ar putea-o da Traian Basescu (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)

De cateva zile, scena politică sta cu sufletul la gura: cind isi da Boc demisia? Si cine va fi inlocuitorul lui? Asemenea chestiuni pot influența major toate evenimentele de pana la alegeri, numai ca lucrurile nu sunt simple: Boc e clar ca nu se da dus, iar numele vehiculate ca succesor nu prea ar avea cum sa ajute PDL sa iasa din mlastina. Basescu va fi obligat sa forțeze schimbarea premierului, o prima mare lovitura, iar apoi sa vina cu a doua, aranjand desemnarea unui prim-ministru care sa dea o mana de ajutor PDL. Si o varianta spectaculoasa ar exista, in opinia noastra. E vorba de Mircea Geoana.
Interventiile din presa ale unor nume grele din PDL precum Sulfina Barbu ori Roberta Anastase, vorbind despre probabila schimbare a lui Boc, arata ca fidelii Cotrocenilor au fost puternic mobilizati. La fel arata si articolele "cu susta" din EVZ, care sugereaza ca premierul ar putea pierde si functia de la partid. Dar mai arata ceva: anume ca nu exista niciun aranjament pana la aceasta ora, iar micul Boc nu vrea sa auda de demisie.
Iar iesirea nervoasa a lui Ioan Oltean, care spune ca nici vorba sa se fi discutat de demisie in PDL denota ca si premierul are un sprijin important.
In cel mai bun caz se poate ajunge la o negociere precum in 1999, cind premierul Radu Vasile a conditionat demisia sa de obtinerea functiei de secretar general al PNTCD. Si Boc ar putea reclama anumite garantii pentru a parasi ciolanul cu carne. In cel mai rau caz, s-ar putea ajunge, tot ca in cazul Vasile, devenit emblematic, la demisii spectaculoase din guvern ori PDL, pentru a forta mana premierului.
Sa zicem, insa, ca "amanuntele" de ordin tehnic se rezolva si Boc accepta sa plece. Marea intrebare e ce premier ar trebui desemnat pentru ca PDL sa recupereze parte din procentele pierdute?
Se tot vorbeste de un tehnocrat, de Georgescu, Tanasescu, Isarescu etc.
Categoric ei ar face treaba buna la guvern, cu know-how-ul lor, dar e suficient timp pentru ca roadele sa fie simtite si de electorat? Isarescu, nava-amiral a tehnocratilor romani, nu a putut salva PNTCD de la prabusire in 2000, desi pentru asta fusese ales si a fost chiar candidat-locomotiva in alegeri pentru taranisti. E posibil ca furia populatiei sa fie atat de mare incat un simplu tehnocrat sa nu reprezinte o supapa de refulare suficient de mare.
Pe de alta parte, cum ar inghiti baronii partidului, obisnuiti ca aiba usa deschisa la premier, coabitarea cu un tehnocrat care nici nu ii cunoaste, probabil, decat din presa?
Grea problema.
Exista, insa, in opinia noastra, un scenariu care ar putea rasturna scena politica realmente cu fundul in sus.
E vorba de desemnarea ca premier a lui Mircea Geoana, cu mandatul de a organiza alegeri corecte, din postura unui politician cu oarece coloratura de tehnocrat, aflat la o distanta egala de opozitie si putere, cel putin declarativ.
Numai ca alegerea lui Geoana si formarea unui guvern politic, in care UNPR si UDMR si-ar pastra intacte posturile, iar PDL ar recurge la un melanj intre politicieni de partid si tehnocrati de valoare pentru anumite ministere, ar crea probleme uriase de cealalta parte.
Adica la opozitie.
Un Geoana provenind din PSD si cocotat la Palatul Victoria ar bulversa social-democratii mai rau decit manevra de acum citiva ani, cu George Maior.
In interiorul PSD ar incepe o agitatie teribila, pe masura ce vechile structuri pro-Geoana s-ar reactiva brusc si puternic si s-ar preda neconditionat fostului stapan.
In cateva luni, poate chiar saptamani Ponta si Iliescu s-ar trezi cu probleme uriase pe cap.
Urmarea? Fie Geoana si-ar recupera partidul, cu pierderi incalculabile pentru opozitie, fie actuala conducere a PSD ar fi nevoita sa recurga la negocieri cu premierul si la impartirea puterii in partid.
Poate nu intamplator Mama Omida a Cotrocenilor, Sebastian Lazaroiu, vorbea nu demult de o posibila refacere la guvernare, dupa alegeri, a aliantei PSD-PDL.
E limpede ca un greu de talia lui Adrian Nastase nu ar accepta in veci asemenea targ, dar sa analizam putin recenta lui condamnare. 2 ani cu executare el, mult mai multi ani cei din lotul "Trofeul calitatii". Un mesaj mai mult decat evident: cei 2 ani cu executare ar putea deveni usor cu suspendare la recurs, plus alti ani taiati de la colegii de suferinta, daca Nastase accepta sa faca niste concesii.
La fel de bine, cei 2 ani cu executare ar putea deveni 5 daca refuza tirgul, iar ai lui camarazi, speriati de marimea pedepsei, si-ar da drumul la gura si ar scoate la lumina elemente nestiute pana acum.
Pentru a vedea PSD ingenuncheat si USL sparta, pedelistii ar accepta sacrificiul sustinerii unui cabinet Geoana. Mai ales ca nici relatiile cu el nu or fi chiar asa rele. La urma-urmei, prestatia de lider al PSD a lui Geoana i-a facut castigatori pe portocalii in ultimii 7 ani.
Scenariul de mai sus nici nu e nou. In 1991, Iliescu l-a scos in fata pe asa-zisul tehnocrat Stolojan dupa debarcarea fortata a lui Roman, pentru a conduce un asa-zis guvern de uniune nationala, format insa doar din fesenisti si liberali. Tradarea PNL si intrarea in guvern a condus, insa, la bulversarea electoratului opozitiei, la spargerea CDR, la ratarea parlamentului de catre PNL. Dar si la victoria gruparii lui Iliescu. Pentru cateva portofolii, opozitia de atunci a pierdut, pe mana PNL, multe procente in alegeri.
Pe mana lui Geoana, pseudo-adversarul sau din ultimii ani, devotat aceluiasi licurici american in a carui patrie se si afla, de altfel, la aceasta ora - poate nu intamplator - Basescu ar putea reaprinde speranta pentru partidul sau. In fond, actualul presedinte a dovedit de multe ori ca nu e bun la construit, dar e foarte eficient cand e vorba de distrus.