Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata " Tristii cavaleri ai onoarei pierdute ", pe care o puteti citi in continuare.
La momentul actual, poate mai mult ca oricand, scena politica din Romania a devenit una extrem de volatila si, ca o consecinta fireasca, extrem de nesigura.
In lipsa unei identitati proprii, unele (multele!) partide de conjunctura incearca sa capete credibilitate prin numeroase permutari si asa-zise aliante ce nu au nimic in comun nici cu ideologia, nici cu valoarea in sine sau cu interesul colectiv, ci doar cu acela al propriului castig.
Exemplul USL-ului este unul cat se poate de elocvent in acest sens: in mai putin de doi ani, un partid care si-a pierdut demult identitatea si a devenit un organism de tip parazit pentru care ce este valabil azi nu mai este valabil si maine a demonstrat cum "dusmanul" impotriva caruia a facut alianta ii poate deveni cel mai bun prieten.
Nemaivorbind de partidul-cadou, ultima "jucarie" primita in dar de catre o doamna al carei singur merit este acela de a-i fi "simpatica" unui domn care a confundat si confunda tara aceasta cu propria ograda.
Cu toata subiectivitatea de care as putea fi acuzat, pot sa declar azi cu cea mai mare siguranta ca PSD a fost si este singurul element de stabilitate, coerenta si continuitate in politica romaneasca. Pentru ca, spre deosebire de (prea) multi altii, PSD are o identitate proprie pe care nu o vinde, nu o cumpara si nici nu o schimba in functie de interesele de moment.
De cateva zile incoace, toti aceia pentru care valoarea identitatii, a cuvantului dat cetatenilor romani si a ducerii la bun sfarsit a anjagamentelor luate reprezinta notiuni complet straine acuza si interpreteaza in mod eronat si rauvoitor recenta Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri privind functionarea administratiei publice locale.
A demonta acuzele si intoxicarile celor care vad acest act normativ favorabil sau chiar sinonim traseismului politic ar insemna sa ii jignesc pe toti alesii locali din Romania si, implicit, pe toti cetatenii care, acum doi ani, i-au votat.
Pentru ca, doamnelor si domnilor care blamati azi aceasta Ordonanta, v-ati obisnuit de prea multa vreme sa vedeti si sa tratati alesul local drept instrumentul politic pe care domniile voastre il folosesc cum si cand aveti dispozitie, iar dovada sta tocmai in atitudinea pe care o aveti fata de aceasta Ordonanta, aparuta ca urmare a nevoilor si problemelor reale ale alesilor locali pe care, ce-i drept, e greu sa le afli atunci cand nu te intereseaza sau cand este cu mult mai profitabil si comod sa vorbesti de la pupitrul prezidential sau dintr-un studio tv.
Doamnelor si domnilor, alesul local poate fi membru de partid, dar nu trebuie sa fie sclavul acestuia, o persoana lipsita de vointa proprie, de discernamant si de constiinta, asa cum insinueaza taman aceia care au dovedit din plin ca nu detin nimic din toate acestea.
Alesul local, stimati colegi, este in primul rand reprezentantul comunitatii care l-a ales si pe care are datoria sa o ingrijeasca asa cum s-a obligat sa o faca. A spune sau macar a sugera altceva inseamna a-l jigni nu numai pe el, ci, mai ales, pe cei care l-au investit prin votul lor.
Sa nu vorbeasca de traseism cei care l-au patentat, l-au folosit si s-au folosit de alesii locali prin santaj si constrangeri!
Domnule Traian Basescu si partidul-cadou pentru care faceti campanie incalcand Constitutia, daca tot vorbim de democratie si stat de drept, nu uitati, printre altele, ca traseismul nu este nici interpretabil si nici tolerabil atunci cand este spre propriul folos. Ca tot dumneavoastra si altii ati si gasit motive pentru care actul normativ din 2006 a fost bun, pe cand un act precum cel de acum, de o evidenta necesitate, este interpretabil si supus unora dintre cele mai urate supozitii.
Ca fost ales local, ca om politic si parlamentar, fidel unei singure ideologii si unei singure politici, imi permit sa dezvalui azi uriasa ipocrizie a candidatilor incolonati pe la diverse mitinguri unde agita pancarte in timp ce isi calculeaza procentele din sondaje intr-o campanie pe care au inceput-o prematur.
Asadar, doamnelor si domnilor ingrijorati brusc de un fenomen pe care l-ati intretinut si il intretineti cu buna stiinta, nu insinuati ca ceea ce ati facut dumneavoastra trebuie sa faca automat si altii.
Asa cum nu mai insinuati ca altii trateaza bugetul statului drept pusculita, asa cum ati obisnuit dumneavoastra.
Nu murdariti un act de restabilire fireasca, de recunoastere si un prim pas catre o absolut necesara modificare a unei legislatii depasite si inadecvate realitatilor reprezentantilor locali si ale comunitatilor care i-au ales, ca atare, i-au desemnat sa ia, vreme de 4 ani, orice decizie pe care o considera necesara in folosul cetatenilor! Inclusiv aceea de a alege sa devina independent sau sa paraseasca un partid in favoarea altuia daca actiunile respectivului partid nu mai servesc intereselor cetatenilor.
In definitiv, alesii locali si numai alesii locali sunt cei care stiu ce au de facut si ce este mai bine pentru oamenii care le-au oferit girul.
Spre deosebire, din pacate, de multi dintre dumneavoastra care vorbesc si au pretentia sa apere o onoare pe care nu au avut-o niciodata.