Parchetul Judecatoriei Ramnicu Valcea face cercetari in privinta a opt persoane in cazul distrugerii a aproximativ 127.000 de kilograme de TNT la Uzina Mecanica Babeni, in urma unei informari a DGIPI conform careia munitia nu ar fi fost distrusa si urma sa fie instrainata catre o terta parte.
In urma unei informari a DGIPI, politistii valceni au facut o verificare la Uzina Mecanica din Babeni, care incheiase contracte de prestari servicii cu o unitate militara din Bucuresti privind distrugerea 127.093 kilograme de TNT.
In 14 ianuarie 2009, comisarii Garzii Financiare impreuna cu politistii Inspectoratului Judetean de Politie Valcea, au facut un control la depozitele Uzinei Mecanice din Babeni, unde s-a constatat ca respectiva cantitate de explozibil provine de la UM 02574 Bucuresti, care incheiase doua contracte de prestari servicii, respectiv numarul 79 din 11 iulie 2008 si 94 din 8 septembrie 2008, privind neutralizarea si distrugerea celor peste 127.000 de kg de explozibil.
Pentru distrugerea explozibilului s-au incheiat opt procese verbale in perioada august-septembrie 2008, semnate de catre comisia instituita in acest sens si formata din inginerul Gheorghe Mustata, Nicolae Mateescu, Livia Diaconu, Ion Papoiu, Ionel Branzan si Marin Sogar, toti angajati ai Uzinei Mecanice Babeni.
Directorul general Ion Marculescu a cunoscut aceste actiuni, care au fost supravegheate de Alexandru Dicu, la acel moment locotenent colonel, trimis pentru a supraveghea actiunea de distrugere.
In procesele-verbale se face mentiunea ca materialul exploziv a fost distrus prin neutralizare si ardere, la poligonul amenajat in incinta uzinei.
Procesele-verbale au fost aprobate de Ion Marculescu, directorul uzinei si avizate de locotenent colonel Alexandru Dicu, reprezentat militar desemnat ca beneficiar sa supravegheze activitatea de neutralizare si distrugere a munitiei.
Garda Financiara retine in procesul-verbal incheiat ca urmare a controlului la Uzina din Babeni ca s-au intocmit documentele justificative "pentru facturarea si incasarea contractelor de prestari servicii de la Uzina Mecanica Babeni in folosul Ministerului Apararii".
Totodata, se mentioneaza intentia de comercializare catre terte persoane a munitiei care de fapt nu fusese distrusa. Astfel, toate cele opt persoane care semneaza documentele sunt cercetate pentru infractiunile prevazute de articolele 280, 289 alineatul 1 si 291 Cod Penal, referitoare la nerespectarea regimului unor bunuri, falsul intelectual si uzul de fals.
Dosarul se afla inregistrat la Inspectoratul Judetean de Politie Valcea , la 31 martie 2009, ancheta desfasurandu-se sub supravegherea Parchetului Judecatoriei Ramnicu Valcea.
Anchetatorii au facut o serie de verificari si audieri, cu aceasta ocazie, locotent-colonelul Alexandru Dicu, pensionat in octombrie 2008, explicand procedura de neutralizare a explozibilului TNT.
El a spus ca produsul este introdus in instalatia de delaborare (de golire a TNT), apoi se actioneaza cu abur la o temperatura de aproximativ 1000 grade C sub presiune, pentru a se topi TNT si a curge din corpul produsului in tava de colectare. Dicu a explicat ca TNT isi pierde proprietatile fizico-chimice.
Totodata, el arata, in declaratia sa, ca TNT poate fi distrus prin ardere doar dupa uscare.
De asemenea, Dicu sustine ca s-a folosit o exprimare gresita in procesele verbale de distrugere a TNT, intrucat el se referea la elementul activ de munitie, "pulbere" si "focare". Greseala a fost trecuta neintentionat, subliniaza in declaratia sa Dicu.
Intr-unul dintre procesele-verbale se face referire la distrugerea cantitatii de 10.632, 395 kilograme TNT, 4.431, 9 kg de pulbere, 4906 kg NDT 18/1: 3.491 de bucati amorsori, si 124 de bucati detonatori.
Totodata, actul mai face referire la 892 focoase, 124 FUI, 892 bucati SPAKV134 si alte 2.606 SPAKV 4, din toate acestea rezultand 463, 94 de kilograme "otel cod".
Numele Uzinei Mecanice Babeni a aparut in contextul acuzatiilor lansate, luni, la adresa sefului statului si a fratelui acestuia, Mircea Basescu, de catre jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.
Ziaristul Sorin Rosca Stanescu a afirmat, pe site-ul personal, ca fratele sefului statului, Mircea Basescu, ar fi fost implicat intr-o afacere de trafic de explozibil alaturi de o persoana pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectata de legaturi cu organizatii teroriste si aflata in vizorul Interpol.
Stanescu a afirmat, intr-un material publicat, luni, pe site-ul www.sroscas.ro, ca afacerea a constat in exportarea ilegala a cinci vapoare incarcate cu explozibil care ar fi trebuit sa fie distrus la Uzina Mecanica Babeni.
Munitia adusa de Romagro Cereal pentru dezmembrare la Uzina Mecanica Babeni provine din Taiwan si nu a fost inca distrusa in totalitate, cele circa 600 de tone de proiectile care au apucat sa fie procesate fiind returnate ca deseuri, a declarat directorul Ion Marculescu.