Schimbul de biletele si de SMS-uri fluturate cu entuziasm prin mass-media nu a ramas fara ecou pe plan international. Comisarul european Leonard Orban atentioneaza autoritatile de la Bucuresti ca acest scandal poate afecta reforma, iar clauza de salvgardare ar putea fi reactivata.
"Recomand autoritatilor romanesti sa-si reactualizeze strategia de comunicare in contextul aderarii la UE", a declarat comisarul Orban, precizand ca dezbaterile legate de biletul adresat de premierul Calin Popescu-Tariceanu sefului statului sunt analizate cu maxima atentie la nivelul CE.

"Romania sa nu uite ca e stat membru UE"

Comisarul european, Orban a mai sugerat ca in noul context autoritatile bucurestene ar trebui sa trateze cu mai multa maturitate problemele economice si cele legate de reforma, deoarece statul roman va trebui sa-si asume responsabilitati care in trecut tineau de Comisia Europeana.
Leonard Orban a explicat ca din interiorul Uniunii Romania poate beneficia de avantajele de care se bucura si celelalte state membre UE, dar ca tara noastra va trebui sa faca eforturi serioase pentru a-si modifica tehnologia si economia.

Clauza de salvgardare se poate activa

Recomandand o comunicare cat mai buna, Orban a facut apel la autoritatile bucurestene sa nu neglijeze faptul ca Romania este inca subiectul unui mecanism de verificare, iar combaterea coruptiei, legea ANI si reforma sistemului judiciar sunt inca puncte sensibile ale tarii noastre. Comisarul european a reamintit calendarul de monitorizare UE, precizand ca va fi intocmit raportul referitor la progresele obtinute in aceste domenii, iar in iunie Comisia va lua o decizie in ceea ce priveste Romania, vizand fie activarea clauzei de salvgardare, fie continuarea monitorizarii sau, in cel mai bun caz, oprirea acestei monitorizari. Daca problemele persista, a precizat Orban, sumele alocate Romaniei se vor reduce.