Un decret emis in 1987, dar niciodata publicat in Monitorul Oficial, produce efecte in Banie si dupa aproape doua decenii.
Un teren din strada Banu Mihalcea, din Craiova, smuls proprietarului in 1987 pentru construirea unui bloc de locuinte, a fost ocupat, de-a lungul vremii, de o parcare si de niste alei de acces la imobilele existente la data exproprierii. Administratia publica nu a mai realizat cladirea planuita, intrucat Revolutia a schimbat gandirea urbanistica a alesilor, dar nici pamantul nu s-a intors la stapanul sau, din cauza ca legislatia de dupa 1989 a permis atat tergiversarea retrocedarii terenurilor, cat si o serie de scuze pentru refuzurile de restituire venite din partea statului, mai ales in situatiile in care pe aceste suprafete au aparut "detaliile de sistematizare a orasului". Ce nu a stiut Constantin Goga, fostul proprietar al terenului in suprafata de 175 de metri patrati, din strada Banu Mihalcea, nr. 24, este ca Decretul nr. 101/1987, invocat de stat la data confiscarii pamantului, nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial al Romaniei, asadar nu avea cum sa produca efecte juridice, mai ales ca statul a si renuntat la scopul in care a fost emis documentul. Pentru Constantin Goga, nulitatea acelui act, recunoscuta prin adresa nr. 442/1 a Secretariatului General al Guvernului Romaniei, oricum nu mai are importanta, fiindca Primaria Craiova refuza acum retrocedarea in natura a bunului solicitat pe motiv de lucrari de interes public. "Mai sunt decrete de expropriere emise inainte de 1989 care nu au fost publicate niciodata. Desi tehnica legislativa prevede clar ca nici un act normativ, cu exceptia celor cu caracter secret, nu este valabil decat daca este publicat in Monitorul Oficial", a declarat Eugen Marinescu, directorul Directiei contencios si legalitatea actelor din Prefectura Dolj.
Proprietarul a ales galceava in tribunal
"Am fost demolat din strada Ion Tomescu (Banu Mihalcea - n.r.) abuziv, in 1987, prin acel Decret 101. De cinci ani umblu sa-mi iau pamantul inapoi, dar Primaria Craiova nu mi-l da, sub pretextul ca parcarea si aleile sunt lucrari de interes public. Eu spun ca este vorba de incompetenta, rea-credinta si coruptie, pentru ca acea parcare nici n-a fost facuta de primarie", a spus Constantin Goga. El a inaintat o notificare in 2001, in temeiul Legii nr. 10, prin care a cerut despagubiri pentru casa demolata si restituirea in natura a terenului. Instiintat ca va trebui sa se multumeasca cu despagubiri, Goga a ales sa atace in instanta Primaria Craiova.
Primarul Antonie Solomon a declarat ca nu s-a emis o dispozitie pe Legea nr. 10 pentru Constantin Goga tocmai din pricina procesului: "Ce cere Goga nu se poate restitui in natura. Toate constructiile de pe acel teren sunt incluse in detaliile de sistematizare. El s-a adresat tribunalului, caz in care primaria nici nu a mai emis o dispozitie. Noua nu ni s-a comunicat pana acum o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, ca s-o punem in executare".