Un medic din cadrul unei unitati a Marinei americane, acuzate in cazul asasinarii unui batran irakian, a afirmat ieri ca, dupa crima comisa, unitatea a fost felicitata de comandantul sau
Medicul Melson Bacos a declarat ca, dupa ce militarii l-au scos pe batran din casa sa, din Hamadia (Irak), l-au legat, l-au pus in craterul format de o bomba si l-au ucis, comandantul unitatii, sergentul Lawrence Hutchins, le-a spus subordonatilor sai: "Felicitari, tocmai am scapat de (posibile acuzatii de) crima, domnilor".
Bacos a depus marturie in timpul audierilor din procesul caporalului Trent Thomas, care a recunoscut ca a tras cateva gloante in Hashim Ibrahim Awad (52 de ani).
Asasinarea acestuia, anul trecut, doar unul dintr-o serie de incidente legate de comportamentul serviciilor armate ale Statelor Unite, care au afectat imaginea tarii.
Thomas (25 de ani) a pledat vinovat la 18 ianuarie pentru acuzatiile de crima, conspiratie, furt prin efractie, rapire si mintirea anchetatorilor. Un tribunal militar de la Camp Pendleton trebuie sa ia o decizie in cazul acestuia.
El este cel de-al cincilea membru al unitatii, formata din opt militari, care a pledat vinovat in acest caz. Comandantul Hutchins nu a depus marturie si urmeaza sa fie judecat.
Bacos este primul care a pledat vinovat si a fost condamnat la un an de inchisoare, primind cea mai mica pedeapsa dintre cei patru soldati care au fost condamnati. "Cred ca Awad stia ca vrem sa ii facem ceva rau. Imi amintesc ca spunea: Domnule, va rog", a declarat acesta. "A incercat sa se intoarca in casa, dar a fost intors si impins inainte", a adaugat el.
Dupa cateva minute, Awad a fost impuscat si ranit mortal, in timp ce soldatii au inscenat un schimb de focuri pentru a musamaliza crima. Hutchins si Thomas au dat loviturile de gratie barbatului, impuscandu-l in cap si in piept, a mai spus Bacos.
In urma unui acord care nu a fost facut public, s-a stabilit acordarea pedepsei maxime pentru Thomas, insa tribunalul militar ar putea adopta o sentinta mai blanda.