In loc de concedieri, guvernul propune reduceri de program si concedii fara plata. Pentru a le pune insa in aplicare, va trebui sa apeleze la adevarate acrobatii legislative.

In ultimele zile, guvernul a anuntat tot felul de masuri de reducere de personal din sectorul bugetar, de cheltuieli, dar, pana acum, nu a facut nimic concret pentru a combate efectele crizei. Daca la inceput salariatii din sectorul bugetar erau amenintati ca-si vor pierde locul de munca, acum acestia vor intra fortat, in intervalul septembrie - noiembrie, in concediu fara plata sau vor munci mai putin cu echivalentul a zece zile. Ei nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare, ci zile libere. Aceasta masura amana practic disponibilizarile pana dupa alegerile prezidentiale, cand se va recurge la concedieri fara nici o retinere. Valul de someri ar trebui sa vina abia la jumatatea anului viitor, cand nu se stie daca vom reusi sa indeplinim conditiile pentru o noua transa din acordul cu FMI, caz in care e greu de crezut ca ne va mai forta cineva sa restructuram cheltuielile publice cu personalul. Deocamdata, pentru acest an, guvernul a ales masuri-surogat. Bugetarii vor intra in concediu fara plata, isi vor reduce programul de munca de la opt la sase ore sau timpul efectiv de lucru cu zece zile, prin alte variante. Alte masuri de reducere a cheltuielilor sunt anularea primelor si neplata orelor suplimentare pana la finele acestui an, adica pana se incheie alegerile.

Codul Muncii va trebui modificat

Daca va trimite bugetarii in concediu fara plata, guvernul va incalca legislatia in domeniu, si anume Codul Muncii. Solutia guvernului este sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa modifice Codul Muncii si Legea functionarilor publici, pe care sindicatele o pot ataca in instanta, la Curtea Constitutionala. Surse guvernamentale au declarat ca "in cadrul Ministerului Muncii se cauta solutii pentru modificarea Codului si pentru ca decizia guvernului sa fie legala si aplicabila". Asadar, decizia pe care guvernul a luat-o pe negandite si fara sa se consulte cu reprezentantii sindicatelor risca sa ne coste cateva luni de vacarm. Mai greu va fi sa se ia o decizie cu privire la cine si cand isi ia zile sau ore libere neplatite in invatamant, sanatate, dar si la Fisc sau la Inspectia Muncii.
Mai mult decat atat, fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca masura pe care guvernul a anuntat-o contravine legislatiei in vigoare. "Daca va trimite bugetarii in concediu fara plata, guvernul va incalca prevederile Codului Muncii. Este o masura ilegala si nu stiu cum au putut sa o anunte atata timp cat nu are un cadru legal. Daca bugetarii vor fi trimisi in concediu fara plata, guvernul va trebui sa modifice Codul Muncii, contractele colective de munca, Legea functionarilor publici, plus multe alte contracte care se incheie intre un angajator si un angajat", a declarat Mariana Campeanu.

Alegerile ii imping pe guvernanti la masuri disperate

Fostul ministru al muncii a mai mentionat ca decizia guvernantilor este motivata de disperare. "E o masura disperata. Fortati sa aduca bani la buget, ei au ajuns sa adopte niste masuri populiste. Daca vor da ordonanta prin care vor modifica astfel Codul Muncii, ea va fi valabila pana dupa alegeri, pentru ca dupa trecerea campaniei disponibilizarile tot vor avea loc. Prin aceasta ordonanta, ei nu fac altceva decat sa amane concedierile bugetarilor pana dupa alegeri", a explicat Mariana Campeanu.
Totodata, si presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Iacob Baciu, crede ca intentia guvernului de a-i trimite in concediu fortat pe bugetari este ilegala.
"Faptul ca vrea sa-i trimita in concediu fara plata zece zile este ilegal. Acel muncitor are si el un contract incheiat, in care se spune clar ca va lucra opt ore pe zi pentru care va fi platit. Nu poti tu sa vii acum si sa-l trimiti in concediu fortat. Daca el nu vrea sa plece, tu nu poti sa-l obligi. Cine va ramane in locul lui in acele zece zile? Cine ii va face munca? Deci, pana la urma, exista un surplus de angajati acolo! Este o aberatie ceea ce vor sa faca guvernantii acum. Ne sucesc si ne invartesc dupa placul lor, mai ales ca se apropie si campania electorala", a declarat marti Iacob Baciu.
Ce spune Codul Muncii
Art. 148, alin. (1): Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata; alin. (2): Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 109, alin. (1): Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana; art. 112. alin. (1): Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili, prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice, o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.