Ultimul Barometru de Opinie Publica, dat ieri publicitatii de catre Fundatia pentru o Societate Deschisa, releva o serie de schimbari spectaculoase, dar previzibile, in optiunile politice ale populatiei. Presedintele Traian Basescu ramane cea mai apreciata personalitate politica si ar primi voturile a 53% dintre alegatori daca duminica viitoare ar avea loc alegeri. Pe locurile urmatoare se situeaza Adrian Nastase cu 15%, Corneliu Vadim Tudor cu 11%, Mircea Geoana cu 7%, Theodor Stolojan cu 4%, Ion Iliescu cu 3% si Marko Bela cu 2%.

Procentul nehotaratilor sau al celor care nu voteaza este de 42%. Presedintele Basescu conduce si in topul increderii in personalitatile publice, 50% dintre romani declarand ca au multa sau foarte multa incredere in seful statului. Pe locul al doilea in topul increderii se situeaza Theodor Stolojan, cu 28%, fiind urmat de Mircea Geoana - 26%, Calin Popescu Tariceanu - 24%, Adrian Nastase - 22%, Corneliu Vadim Tudor - 20%, Ion Iliescu - 19%, Emil Boc - 17%, Marko Bela - 10%, Dan Voiculescu - 5%. Si in privinta partidelor politice lucrurile sunt oarecum asemanatoare, Alianta D.A. si partidele care o compun intrunind optiunile a mai mult de jumatate din romani. Pusi sa desemneze o formatiune politica, 51% dintre respondenti au optat pentru Alianta (32%), PD (11%) si PNL (8%). Urmeaza PSD cu 30%, PRM cu 12%, UDMR cu 4% si PC cu 1%.

Vadim a crescut de la 13 la 20%

Fata de Barometrul de Opinie din luna mai, Basescu a inregistrat o cadere spectaculoasa de 12%. Cel mai avantajat de aceasta situatie a fost Vadim, care a inregistrat o crestere de 5%, in timp ce liderii PSD nu inregistreaza nici o crestere. Premierul Tariceanu a inregistrat o scadere vertiginoasa a procentelor de incredere, cu 10%, iar cea mai importanta crestere a nivelului de incredere a inregistrat-o Vadim Tudor, de la 13% in luna mai, la 20% in prezent. In subsolul topului increderii se afla, ca de obicei, partidele politice, 82% dintre romani neavand incredere in aceste formatiuni. Parlamentul intruneste 79% din optiunile negative, urmat de Guvern cu 70%, functionarii publici cu 66%, tribunalele cu 64% si Politia cu 59%. Institutiile internationale se bucura de o perceptie pozitiva, Uniunea Europeana fiind apreciata de 54% din romani, iar ONU si NATO de 53%.