Pozitia presedintelui Traian Basescu la summitul european de vineri, consacrat situatiei din Libia, ar fi determinat o iesire nervoasa din partea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, ceea ce a facut-o pe Angela Merkel, cancelarul german, sa intervina si sa faca un apel la calm, relateaza EUobserver.
Germania si Franta s-au situat pe pozitii divergente in privinta modului in care blocul european ar trebui sa reactioneze la criza din Libia. In aceasta polemica, Romania pare sa se fi raliat pozitiei germane. "In prezent, Romania nu sustine o solutie militara in Libia. Consideram ca poate fi o eroare politica majora", a spus presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European. Romania s-a declarat si impotriva recunoasterii Consiliului National de tranzitie constituit la Bengazi. Franta, in schimb, s-a grabit sa-i recunoasca legitimitatea. "Am considerat ca rangul maxim pe care il poate avea acest consiliu este de interlocutor", a spus presedintele Traian Basescu. El s-a intrebat cat de credibila poate fi aceasta structura atata vreme cat in fruntea acestui consiliu se afla ministrul justitiei din guvernul lui Gaddafi. O pozitie similara a avut si premierul bulgar, care a fost deranjat de presiunile lui Nicolas Sarkozy.
Atat Romania, cat si Bulgaria sunt suparate din cauza opozitiei Frantei de a se alatura spatiului Schengen, reaminteste EUobserver.