Traian Basescu si-a adus aminte de exercitiile extrem de aspre pe care le-a facut cu nava "Mircea", in varful catargului, la 44 de metri deasupra puntii, in ruliu, deasupra apei. Fostul capitan de vapor a participat marti, la Constanta, la ceremonialul organizat cu prilejul sosirii din marsul anual de instruire practica a navei-scoala "Mircea" si sarbatorirea a 70 de ani de ani de la intrarea in serviciul Marinei Romane.
Cu acest prilej, Basescu a conferit Ordinul "Virtutea Maritima" in grad de Cavaler, cu insemn pentru militari, de pace, pavilionului navei-scoala "Mircea", din Divizionul 306 Nave Scoala al Academiei Navale "Mircea cel Batran", in semn de recunostinta si apreciere pentru devotamentul si profesionalismul marinarilor care au deservit, timp de peste jumatate de secol, aceasta nava-simbol a marinei nationale, pentru rezultatele exceptionale obtinute in pregatirea celor care au promovat imaginea profesionista a Armatei Romane.
Va prezentam, in continuare, discursul lui Traian Basescu:
"Domnule comandant al navei-scoala "Mircea", drag echipaj, dragi cadeti, domnule ministru, domnule amiral, domnilor membri ai Parlamentului, doamnelor si domnilor, incep prin a spune bun venit acasa echipajului si navei-scoala "Mircea". Ati efectuat un mars de peste 100 de zile si, ceea ce eu stiu din ce am trait la bordul navei "Mircea", v-ati intors cu altfel de oameni din acest voiaj.
Cu certitudine, nava-scoala "Mircea" este cea mai inalta scoala de calit caractere. Plecati in voiaj cu niste civili si va intoarceti cu barbati ai marii. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste 100 de viitori marinari. Cadetii pe care i-ati avut la bord au luat de la nava-scoala "Mircea" tot ce putea fi luat pentru pregatirea unui barbat al marii. In acelasi timp, cu certitudine, au lasat pe aceasta nava, de legenda, a Marinei Romane, o bucata, o parte din sufletul lor. Aici le vor ramane amintirile celui mai dur voiaj pe care l-au efectuat in viata de marinar. Din experienta va spun ca, indiferent care au fost situatiile prin care am trecut, ca ofiter sau comandant de nava, cele mai dure experiente au fost tot la bordul scolii-nava "Mircea".
In viata de marinar poti sa treci prin multe, prin furtuni, prin incendii, prin zone de razboi, dar niciodata nu se va compara vreo intamplare cu zilele, saptamanile, noptile petrecute la bordul navei-scoala "Mircea".
Imi aduc aminte de emotia primei urcari in arborada, imi aduc aminte de exercitiile extrem de aspre din timpul noptii cu nava, in varful catargului, la 44 de metri deasupra puntii, in ruliu de fapt, erai deasupra apei. Imi aduc aminte cu placere de emotia pe care nava o starnea in orice port acosta, o nava la bordul careia au urcat regi, sefi de stat, ministri, amirali, oameni ai marii. N-am vazut niciun om care sa nu o admire, n-am vazut niciun om care sa nu plece cu increderea ca cei ce se instruiesc la bordul acestei nave sunt adevarati oameni ai marii.
La bordul navei ati invatat deja voi, cei tineri, voi, cadetii Marinei Romane sa nu fiti infranti de mare, sa nu aveti niciodata orgoliul sa spuneti ca ati invatat sa infrangeti marea.
Marea, oceanul nu pot fi infrante, dar la bordul navei inveti sa nu fi infrant de mare. Marea e vesnica, noi trecem pe ea cativa ani, dupa care ea ramane. Nava-scoala "Mircea" implineste 70 de ani, 70 de ani de existenta, si a semnat certificatul de capacitate pentru cea mai mare parte a comandantilor si ofiterilor Marinei Militare si Marinei Civile Romane.
Gestul pe care l-am facut astazi este un gest de recunostinta al natiunii romane fata de nava-scoala "Mircea", al meu fata de nava-scoala "Mircea" si fata de cei care m-au ajutat sa invat tainele meseriei de marinar. Va asigur ca am avut o mare surpriza afland ca in 70 de ani de existenta nava-scoala "Mircea" nu a fost decorata, probabil o neglijenta a timpului si nu a oamenilor politici de care depindea acest lucru. Am vrut sa fac o reparatie propriei mele memorii si o reparatie pe care nava-scoala "Mircea" o merita din partea tuturor celor care pana astazi puteau sa-si aminteasca ca exista un spirit, materializat intr-o nava, care se numeste spiritul "Mircea", generat de nava-scoala "Mircea".
Inchei, dorindu-va mult succes celor care v-ati terminat practica pe nava-scoala "Mircea". De anul viitor veti trece sa va faceti practica pe navele de lupta sau pe nave comerciale, dar va asigur ca niciodata nu veti uita marsul de instructie cu nava-scoala "Mircea", ii veti fi recunoscatori toata viata, il veti considera, acest mars, ca pe marsul care v-a dat certificatul de nastere ca marinar.
Multumesc inca o data Marinei Militare Romane, multumesc echipajului, multumesc cadetilor de pe nava-scoala "Mircea" si permiteti-mi sa fiu primul care va spune: bun-venit acasa! Familiile voastre va asteapta cu drag. La revedere!"