Ultimele sapte zile ne-au luminat cu privire la identitatea candidatilor galateni "aruncati" in lupta pentru Parlament, dar au scos la iveala si o serie de miscari pe scena politica.

Depuneri de candidaturi, mai usor, sau mai greu...

Saptamana care tocmai s-a incheiat a coincis si cu perioada de definitivare a listelor de candidati pe colegii uninominale, dar a cuprins si punctul culminant in ceea ce priveste depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Judetean. Cum era de asteptat, au aparut si nereguli urmate, cum era si normal, de contestatii care au cam dat batai de cap unor candidati care nu au avut toata documentatia necesara in regula. Cele mai multe probleme au existat in curtea Organizatiei Judetene a Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat. Formatiunea politica a schimbat un candidat pe ultima suta de metri, a mai facut vreo doua miscari prin colegii si, intr-un final, cum nu era de ajuns, au avut probleme la depunerea unei candidaturi la BEJ. Cu toatea acestea, reprezetantii PNG - CD in frunte cu presedintele Adrian Smarandoiu si prim-vicepresedintele, Petru Trifan, spera sa faca o figura buna la aceste alegeri, iar scorul obtinut sa depaseasca "dezastrul" de la parlamentare si procentul de la locale.

"Remodelare" de proiecte

Aflate in preajma campaniei electorale, formatiunile police si-au revizuit zilele acestea activitatea si incearca, pe ultima suta de metri, sa "dreaga" si ultima pata ce s-ar putea asterne pe proiectele lor. In aceasta ipostaza se afla si proiecte ca: majorarea pensiilor, inapoierea banilor depusi la CEC inainte de 1989 pentru Dacii sau batalia pentru taxa de prima inmatriculare. Proiectele au devenit legi insa au si lacune care afecteaza o anumita parte a populatiei si, cum nu vor sa lase nimic care sa le pateze numele, politicienii "vinovati" de intocmirea lor se chinuie sa rezolve si sa clarifice anumite puncte ce incurca cetateanul sa aiba acces la beneficiile acestor proiecte, prin amendamente de ultim moment.

PER, partid vechi, partid nou

Inceputul saptamanii trecute a adus o surpriza pe scena politica romaneasca dar si galateana. La nivel central, Partidul Ecologist Roman a fuzionat prin absorbtie cu Partidul Alternativa Ecologista din Romania, miscare ce s-a produs, implicit, si la nivel local. Astfel, PER Galati a "inghitit" PAER, iar noul Partid Ecologist Roman s-a alaturat Uniunii Ecologiste din Romania si Partidului Verde si au format o alianta electorala care a aruncat in cursa pentru Parlament doar doi galateni. Daca va avea succes, alianta electorala ecologista s-ar putea transforma intr-un nou partid care sa cuprinda intreaga suflare ecologista - Partidul Verde Ecologist.