Octavian Stireanu publica pe Amos News articolul "Moare cu toti de gat", pe care il puteti citi in continuare.
'Imaginea pe care Traian Basescu a creat-o in timpul confesiunilor sale politice la propria oficina tv, miercuri seara, este proprie celor invinsi si lasi. Numai infractori de joasa speta, odata prinsi, isi varsa naduful tragand dupa ei si pe altii. Fie in beciul arestului, prin turnatorii negociate, fie la camera de garda a spitalelor.
Atacul de gang la adresa principalilor lideri ai opozitiei n-a fost decat o translatare in limbaj politic a ambuscadelor de prin speluncile marinaresti, pe-acolo pe unde domneste legea lui "mor cu el de gat".
Cu credibilitatea total pierduta, nemaiascultat de nimeni, respirand deja ceata inecacioasa a sfarsitului de domnie, Traian Basescu isi defuleaza disperarea incercand sa faca rau tuturor pana in ultima clipa. Iluzia maladiva pe care o are, lovind fara incetare in adversari, este ca se va salva. Pe sine si regimul sau. Inclusiv guvernarile "dinastiei Boc", la care a declarat, tot acolo, ca nu va renunta ("e singura majoritate responsabila!"), indiferent de ce se va intampla cu motiunea de cenzura.
Rationamentul d-lui Basescu este pe cat de jalnic, pe atat de diabolic. Lovindu-i sub centura pe liderii principalelor partide de opozitie, dl Basescu spera ca va baga zazania in aceste doua partide, le va destabiliza, le va da teme pentru reluarea luptelor interne si le va deturna, astfel, de la proiectul motiunii de cenzura, la care se adauga acum si cel al suspendarii sale.
Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) are demult radarul deschis exclusiv spre tot ce ar putea reprezenta un pericol pentru el. Aruncarea in haos a partidelor de opozitie este "piesa" care-i mai lipseste.
Parlamentul este ca si terminat. Este ferfenita, visul cel dintai al actualului presedinte - discreditarea Parlamentului - s-a implinit. Practica furtului pe fata la votarea legii pensiilor l-a compromis definitiv. Este lovitura finala pe care Basescu a vrut s-o dea singurei institutii ce mai putea salvgarda democratia. Iar renasterea fostei Mari Adunari Nationale este pe teava.
Miscarea sindicala este, pentru prima data de la constituirea ei in anii ’90, dezbinata, sparta in cioburi si incoerenta. Liderii sindicali sunt santajati pe fata cu trimiterea la ANI ori DNA si ademeniti pe din dos cu transferarea in proprietatea lor a mult ravnitului patrimoniu sindical al fostului UGSR.
Presa a intrat deja in randul amenintarilor la siguranta nationala. Interventia din Parlament a lui Traian Basescu - cand a spus apasat ca 80% din presa minte despre Romania, induce spaime artificiale in populatie, genereaza nesiguranta si mobilizeaza lumea la proteste etc - nu este decat un ordin codificat, dat serviciilor secrete, pe fata si direct din aula Parlamentului, de a proceda "in consecinta". Iar consecinta inseamna liber la inregistrarile convorbirilor telefonice din toate azimuturile si in toate redactiile si domiciliile jurnalistilor. Latul se strange dintr-o data in jurul gatului intregii prese. Numai victimele vor aparea pe rand, la individual, te miri cand, unde si de ce.'
In acest peisaj de sfarsit de imperiu, cei doi lideri ai partidelor din opozitie incepusera sa capete siguranta si fizionomia unor adversari "neprevazuti". Era nevoie de o lovitura sub centura, care sa-i puna cu botul pe labe. Si momentul loviturii a fost bine ales, taman la timp sa acopere mediatic subiectul fraudei la votarea legii pensiilor. Speranta diversiunii a fost ca 5 milioane de pensionari nu vor mai vorbi despre asta, ci despre buletinul lui Ponta si deputatia lui Antonescu...
Deocamdata e liniste, se ascut sabiile in asteptarea verdictului din 29 septembrie al Curtii Constitutionale asupra legii. Care, respingand legea, il va salva in extremis pe Basescu de situatia limita in care trebuia sa decida: promulga legea - si atunci risca suspendarea, sau n-o promulga - si asta inseamna acceptarea fraudei la votare. Salvarea ii va veni de la CCR, cladita din vremuri albe pentru asemenea zile - destul de negre pentru Domnul Presedinte.