Aproximativ 200 de persoane s-au imbulzit la Prefectura Dolj pentru a afla cum pot obtine bani pe o noua schema de finantare guvernamentala din Fondul Social European.

Prefectura Dolj a gazduit joi un seminar cu tema "Rolul Fondului Social European in relansarea economica", in cadrul caruia aproape 200 de persoane au venit sa afle cum pot accesa acesti bani europeni din noua schema de finantare, cu trei componente, ce va fi lansata la sfarsitul acestei luni. La dezbateri au luat parte Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, Cristina Iova, directoarea generala a Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, prefectul de Dolj, Florin Stancu, si vicepresedintele consiliului judetean, Cristinel Iovan.

Subventionare pentru noile locuri de munca

Prima componenta a noii scheme de finantare vizate de guvern se refera la masuri privind sprijinirea atat a angajatorilor, cat si a celor aflati in cautarea unui loc de munca.
"Vom subventiona, timp de 12 luni, jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, precum si al persoanelor care sunt unici intretinatori de familie sau au depasit varsta de 50 de ani, ori provin din comunitati rome, ori nu au studii. Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani, vom subventiona tot 50% din salarii, dar timp de 24 de luni. Iar pentru angajarea persoanelor cu handicap vom subventiona 75% din salariile acordate, si, mai mult, vom acoperi integral investitiile facute de angajatori pentru adaptarea spatiilor de lucru si asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane", a explicat joi, in cadrul unei conferinte de presa ce a precedat seminarul mentionat, secretarul de stat Alexandru Petru Fratean. Reprezentantul Ministerului Muncii a mentionat: "Ideal ar fi ca acesti noi angajati sa insemne locuri de munca. Dar, cum in aceasta perioada de criza putine intreprinderi vor putea sa creeze noi locuri de munca, subventia se va acorda si pentru ocuparea slujbelor vacante, cu conditia ca posturile sa nu fi devenit vacante in urma unor concedieri".
Suma totala alocata pentru aceasta schema de finantare va fi de 61 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane de euro se vor aloca angajarii persoanelor din mediul rural.

Finantare pentru pregatirea angajatilor

A doua schema de finantare se refera la formarea si pregatirea profesionala a angajatilor. Cuantumul subventiilor acordate va fi diferentiat. Principala departajare se va face in functie de marimea intreprinderii si de tipul calificarilor pe care firma vrea sa le ofere angajatului. Daca vorbim de formare generala, subventia acordata intreprinderii va fi de 60% din cost, pentru intreprinderi mari, de 70% - pentru cele mijlocii si de 80% - pentru cele mici. Daca vorbim de formare specifica, subventia va fi de 25% din cost pentru firmele mari, de 35% - pentru cele mijlocii si de 45% - pentru cele mici.
"Spre exemplu, daca o firma mica vrea sa califice un angajat in meseria de zugrav, primeste 80% din cheltuieli, iar daca vrea sa specializeze un zugrav in folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firma, primeste numai 45%", a explicat secretarul de stat.
Alt criteriu de departajare a cuantumului subventiilor va fi tipul de angajat. Astfel, cuantumurile prezentate anterior vor fi suplimentate cu 10%, daca formarea profesionala este acordata intretinatorilor unici de familie, persoanelor cu varsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o forma de invatamant secundar sau nu detin o calificare, femeilor (daca lucreaza intr-o intreprindere in care majoritatea angajatilor sunt barbati) si lucratorilor cu handicap.
"Atunci cand ma refer la subventia acordata pregatirii profesionale, nu inteleg doar cheltuiala firmei, reprezentand plata celui care preda si materialele folosite in timpul cursului sau al stagiului de pregatire, ci si suportarea salariilor celor care vor fi pregatiti, pe perioada de instruire", a mentionat Alexandru Petru Fratean. Pentru aceasta schema de finantare vor fi alocate 56 de milioane de euro.

Bani pentru sanatate si securitate in munca

Ultima componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social European vizeaza subventionarea investitiilor facute de intreprinderi pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. Vor putea fi decontate cheltuieli cu achizitionarea si montarea diferitelor instalatii, instruirea angajatilor, seminarii de pregatire, brosuri si materiale informative. Pentru aceasta componenta vor fi alocate 25 de milioane de euro.
Trebuie mentionat ca pentru oricare dintre cele trei masuri mentionate anterior, contributia Comunitatii Europene la finantarea acordata este de 85%, diferenta de 15% fiind din contributia publica nationala.
"Vreau sa subliniez un lucru: banii europeni nu se dau, ci se iau si trebuie solicitati corect. Nu e suficient ca problema intreprinderii sa fie reala, noi judecam cererea de finantare. Daca undeva este o greseala, fie si minora, in cererea de finantare, acea firma este descalificata", a mai spus secretarul de stat Fratean.
Cereri on line

O firma poate sa acceseze pe aceeasi cerere una sau mai multe scheme de finantare. Cererile se vor putea depune on line, in baza unui ghid al solicitantului, ce va fi facut public. Principiul de alocare a fondurilor va fi "primul venit - primul servit".