Conducerea Consiliului Judetean (CJ) se declara neputincioasa in reducerea salariilor angajatilor din institutiile subordonate. Functii cu sau fara atributii de conducere sunt incadrate in continuare cu salarii de peste 3.000 de lei, iar explicatia data de presedintele CJ, Mihai Tabuleac, este ca o eventuala decizie de diminuare ar fi contrar legii. "Daca am modifica salariile, am savarsi un act de ilegalitate. Trebuie sa ne conformam prevederilor legii privind salarizarea unitara", a declarat Mihai Tabuleac. Legislatia stabileste pastrarea in acest an a nivelului salarial din ultima luna a anului trecut inclusiv sporuri si alte drepturi.
Problema salariilor a fost discutata si in ultima sedinta a CJ, cand alesii au cerut explicatii asupra salariului fostului director al Memorialului Ipotesti. Valentin Cosereanu ocupa functia de cercetator stiintific si este incadrat cu 3.195 de lei net. Un alt salariu ce a starnit revolta in randul consilierilor judeteni este cel de 3.856 de lei incasat de administratorul financiar de la Scoala Populara de Arte si Meserii din Dorohoi. Nici contabilul sef de la Biblioteca Judeteana nu este mai prejos functia fiind remunerata cu 3.292 de lei net.
Conducerea CJ a mentionat ca a facut modificari unde s-a putut. In practica au fost reduse salariile doar la trei manageri ai institutiilor de cultura si a fost blocat concursul pentru ocuparea unui post de director adjunct. Astfel salariul lui Miluta Jijiie, directorul Memorialului, a ajuns de la 3.928 la 3.436 de lei, al lui Liviu Andronic, directorul Scolii Populare de Arta de la 2.946 la 2.734 lei, iar al lui Ion Ilie, seful Centrului Judetean de Creatie, de la 2.981 la 2.770 de lei. Postul de director adjunct al Memorialului Ipotesti a fost blocat din motive financiare.
La aceste salarii a fost operata reducerea de 25% stabilita pentru sectorul bugetar.