"Traian Basescu nu respecta legea!", declara Calin Popescu-Tariceanu, citat de Deutsche Welle. Dar cine se mai sinchiseste de lege? Romanii il iubesc pe Klaus! Si in acest timp, politicienii joaca o partida de sah. Intr-un avion in picaj.
Numele lui Klaus Iohannis este in aceste zile pe buzele tuturor: analisti, politicieni liberali, sociali-democrati, independenti sau consilieri prezidentiali. Dar cele mai importante buze sunt cele ale poporului. Iar primarul Sibiului are gust de miere pentru amareala care pluteste in Romania, tara care pentru a-si obloji economia se foloseste de o criza politica. Bazaconia Europei!
Politicienii joaca o partida pasionanta de sah intr-un avion care se prabuseste. Suierul picajului se aude pana la Bruxelles. Cu totii trebuie insa sa asteptam finalul partidei pentru ca cineva sa preia controlul. In timp ce ne prabusim nu avem altceva mai bun de facut decat sa privim mutarile, iar cea mai maiastra de pana acum a fost cea liberala, sustinuta de social-democrati. Prin nominalizarea primarului Sibiului, Crin Antonescu a manevrat stralucit, dublat de Mircea Geoana.
Niciun roman nu poate rezista ispitei germane, iar presedintelui Basescu ii este foarte dificil sa justifice respingerea lui Johannis invocand respectarea Constitutiei.
Poetul Mircea Dinescu, cunoscut disident anticeausist, a salutat initativa desemnarii premier a lui Klaus Iohannis, spunand ca demult isi dorea ca Romania sa devina land german.
In practica politica nici nu conteaza cine are sau nu dreptate. Pentru ca romanii voteaza umoral, nu rational, orice argument este receptat in functie de aura subiectului. Klaus Johannis are o aura foarte buna si acesta este cel mai solid contraargument impotriva rationamentul presedintelui Basescu.
Fostul premier al Romaniei, liberalul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat in exclusivitate pentru Deutsche Welle ca situatia creata nu provine dintr-o slabiciune a Constitutiei, ci din absenta unei culturi politice.
"Oamenii trebuie sa inteleaga ca democratia functioneaza cu anumite reguli si cerem tuturor actorilor politici, inclusiv Presedintelui, care nu este mai presus de lege, sa respecte legea. Presedintele are dreptul sa desemneze premierul dar are si obligatia sa respecte Constitutia si majoritatea care functioneaza in acest moment si care s-a articulat in Parlament".
Cunoscut ca fiind un adversar inversunat al Presedintelui, Calin Popescu-Tariceanu nu s-a ferit sa faca acuzatii dure, sustinand ca Traian Basescu "nu respecta legea. El nu respecta un element fundamental care asigura functionarea institutiilor statului. Puteti observa ca de o saptamana toata lumea discuta numai politica dar nimeni nu discuta despre oameni. Oamenii sunt pe planul sapte".
Vorbele fostului premier merg in directia discursurilor liberale, e drept ceva mai caustice data fiind istoria relatiilor sale cu Traian Basescu. Dar spre deosebire de ultimii patru ani declaratiile lui Tariceanu cantaresc mult mai greu. Ating mult mai adanc. Iti si vine sa spui "are dreptate dom’le".
Trist este ca in aceste zile, la Bucuresti, nimeni nu are dreptate pe de-a-ntregul. Juridic, politic, luati-o cum vreti, situatia este interpretabila, confuza. Cand se intampla asa nu argumentele primeaza, ci sentimentele. Iar romanii simt bine pentru germanul Iohannis, dar inca nu traiesc bine cu dobrogeanul Basescu. Sah la Presedinte.