Varstnicii cu pensii mai mici de trei milioane de lei au inceput de ieri sa intre in posesia celor 500.000 de lei promisi ca ajutor pentru Paste. Nu au avut insa rabdare sa astepte postasul sa le bata la usa si s-au postat de la primele ore ale diminetii in fata oficiilor postale de care apartin.
Ieri-dimineata, inca de la ora 7.30, ora deschiderii, pensionarii care stiau ca au dreptul sa primeasca ajutorul de 400.000 sau 500.000 de lei se adunasera in fata oficiilor postale. Asteptau venirea postasului pentru a-l ruga sa le dea banii cu cateva ore sau zile mai devreme. Desi sunt batrani si bolnavi, sprijiniti in bastoane, asteapta cu orele pana postasul incaseaza sumele pe care trebuie sa le distribuie in ziua respectiva. Au un respect deosebit pentru "omul postei", pe care il saluta politicos - netinand cont ca este poate cu zeci de ani mai tanar decat ei, cu "sarut mana" si plecaciuni. Deoarece au posibilitati materiale reduse, batranii isi dramuiesc cu mare grija fiecare banut, incercand pe cat posibil sa respecte toate sarbatorile si din putinul lor sa imparta un colacel pentru sufletele celor morti. Asa spune traditia si asa spune si sufletul lor.
"Dam de pomana pentru parintii si fratii nostri morti, sa primeasca si sufletele lor ceva"
Marcel Iovan are 80 de ani. A muncit aproape 45 de ani in conditii grele, avand greutati familiale deosebite. A avut marele ghinion ca una dintre fete sa aiba un handicap congenital si sa depinda toata viata de el si sotie. Asteapta sa ridice ajutorul de 500.000 de lei promis de stat, cuvenit pentru sotie. "M-am trezit la sase si jumatate si la sapte eram deja la posta sa o astept pe femeia care lunar imi aduce banii. Nu am avut rabdare sa mi-i aduca acasa, deoarece cam peste doua-trei zile ar fi randul meu si am nevoie de bani duminica, de Florii. In plus, pe sotia mea o cheama si Viorica si, din putinul nostru, in fiecare an i-am cumparat macar o floare sau o ciocolata. Din cei 500.000 de lei cumpar un kilogram de peste si cate ceva sa dam de pomana pentru parintii si fratii nostri morti, pentru ca asa e bine, sa primeasca si sufletele lor ceva pe lumea cealalta", a povestit batranul. Alaturi de el, in fata Oficiului Postal din cartierul Rovine, se aflau si alti varstnici, cu pensii putin peste doua milioane de lei. "De obicei, am un pact cu postarita sa ne intalnim pe una din bancile din spatele postei. Insa acum m-am gandit sa o astept aici, ca sa o rog, daca poate, sa imi dea impreuna cu ajutorul asta de Paste si pensia... Asa strang si eu trei milioane de lei, singurii bani pe care ii am pana luna viitoare", a spus Costel Pascu, alt pensionar.