Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit ieri la Moscova cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, cu care a analizat evolutia relatiilor bilaterale si perspectiva dezvoltarii acestora. De asemenea, s-a facut un schimb de opinii privind evolutiile din zona Marii Negre si din Balcani, cooperarea bilaterala in organismele regionale si subregionale, in special in Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN), Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliul Europei. Cei doi au semnat „Programul de consultari intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse pe 2006 privind relatiile bilaterale si problematica internationala“.
Potrivit unui comunicat al MAE, partea romana a urmarit in cadrul acestor discutii identificarea celor mai eficiente modalitati si mecanisme de solutionare a problemelor aflate pe agenda relatiilor romano-ruse, dinamizarea si dezvoltarea raporturilor de parteneriat intre Romania si Rusia.
Inainte de intalnirea cu omologul sau rus, Ungureanu a tinut la sediul Arhivelor Statului din Moscova o prelegere despre relatiile romano-ruse din prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Partea rusa a informat ca pregateste un volum dedicat sortii prizonierilor de razboi romani pe teritoriul Rusiei si i-a inmanat, ca gest simbolic, ministrului Ungureanu o copie a dosarului unui soldat roman, prizonier de razboi. Sefului diplomatiei romane i-au mai fost prezentate de catre partea rusa documente inedite despre tarile romane datand din secolul al XVII-lea.
Tot ieri, ministrul Ungureanu s-a intalnit si cu Patriarhul Aleksei al II-lea, prilej cu care seful diplomatiei romane i-a transmis un mesaj al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist. (D.P.)