Laura Cernahoschi a scris un articol interesant despre implicatiile in plan extern ale inabilitatii lui Traian Basescu. Puteti citi in continuare articolul, preluat de pe site-ul Vox Publica, platforma de comentarii, bloguri si opinii sub egida REALITATEA.NET.
'Rusia se asteapta ca presedintele Traian Basescu sa traga concluziile corespunzatoare si sa manifeste respect fata de statul rus si politica sa externa, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe rus, Andrei Nesterenko.
Asta dupa ce ministerul de externe rus publicase pe siteul sau un comentariu in care se vorbea despre declaratiile "neprietenesti" ale lui Traian Basescu la adresa Rusiei din timpul campaniei electorale. Basescu, spun rusii, a incercat sa joace "cartea Rusiei" in campania electorala si sa acuze Moscova de tentative de implicare in afacerile interne ase Romaniei. "Este foarte evident faptul ca astfel de declaratii absurde pot doar sa vina in detrimentul dezvoltarii relatiilor noastre bilaterale", mai adauga comunicatul MAE rus.
Este drept ca Basescu declarase, cu doar doua zile inainte de turul doi al alegerilor, ca Rusia "nu-si mai poate face centre de influenta in Romania, iar daca le va face, ele vor fi retezate". Nu stiu in ce masura a contat la rezultatul votului vizita lui Geoana la Moscova, facuta pe furis. Probabil ca mult mai putin decat vizita sa la Vantu. Nici nu cred ca in campania electorala "cartea ruseasca" a avut importanta pentru un procent relevant de populatie. Probabil ca nu.
Totusi, metoda apelarii la sperietoarea unui dusman extern este destul de populara in campaniile electorale din vecini. De exemplu, Romania este dusmanul preferat de candidatii la presedintia Ucrainei si anul acesta, asa cum a fost la toate alegerile desfasurate in tara vecina, in ultimii ani. Cu toate acestea, de fiecare data, reprezentantii diplomatiei romane, in frunte cu ministrul, oricare era el la acel moment, au minimalizat importanta unor astfel de declaratii in context electoral. Din acest punct de vedere, reactia iritata a Rusiei nu poate fi inteleasa decat daca Basescu deranjeaza Moscova prin intreaga sa activitate, nu doar prin declaratiile de campanie.
Institutul Stratfor cita implicarea Romaniei in revolta din Moldova drept motiv pentru antipatia Kremlinului fata de Basescu. Nici acordarea de cetatenie moldovenilor nu este privita cu ochi buni la est. Republica Moldova a reusit sa se indeparteze macar cu un pas de sfera de influenta a Rusiei la ultimele alegeri, iar Romania nu este straina de acest proces.
Sa ne gandim macar la faptul ca s-a renuntat la sintagma de "limba moldoveneasca" in favoarea limbii romane. Declaratiile mai vechi ale lui Basescu, precum, "Marea Neagra, lac rusesc" au si ele partea de vina pentru raceala dintre cele doua state, ca si incercarea lui Basescu, reusita partial, de a impune Marea Neagra drept o zona de interes pentru NATO si UE. Nu mai vorbesc de schimbul de replici intre ministerul de externe roman si cel rusesc pe tema tezaurului, o tema marginala, de altfel.
Basescu s-a pozitionat inclusiv impotriva intereselor energetice ale Moscovei. A fost unul dintre putinii lideri europeni care a militat non-stop pentru o politica energetica europeana rupta de Rusia. Iar insistenta Romaniei a grabit cu mult implicarea Uniunii Europene in proiectul Nabucco.
Basescu a repetat cu incapatanare in ultimii ani ca Nabucco este singurul proiect de conducta care ne intereseaza, iar South Stream, proiectul rusesc, este doar o incercare de a distrage atentia europenilor de la propriile interese energetice. In aceeasi logica, de a aduce gaz Europei ocolind Rusia, se inscriu si parteneriatul strategic semnat de Basescu cu Azerbaidjan (scuze pentru neatentia anterioara de redactare si multumesc Ion Iliescu) si curtea facuta dictatorului din Turkmenistan.
Intalnirile lui Videanu cu seful Gazprom nu s-au lasat pana acum cu vreun sprijin concret pentru South Stream. Este drept ca nici rusii nu ne-au invitat sa participam la proiect, chiar daca declarau, zilele acestea, ca Romania si-ar dori sa ia locul Bulgariei pe traseul conductei. Poate mentionarea acestei dorinte a Romaniei este doar o diversiune din partea Gazprom, poate ca nu. Vom vedea.
Proiectul citat de Basescu in confruntarea televizata cu Geoana in favoarea ideii ca avem relatii foarte bune cu Rusia, cel dintre firma din a carui administratie face parte si "Sogunul" si Gazprom, nu este relevant pentru relatiile la nivel de stat. Asta chiar daca este in valoare de 250 de milioane de dolari, cum il lauda Basescu.
Asa ca, daca luam in considerare ultimele reactii ale Rusiei la adresa lui Basescu, preferinta sa aproape fatisa pentru candidatul PSD si vechile neintelegeri dintre Cotroceni si Kremlin, putem sa concluzionam ca, cel putin pe termen mediu, Traian Basescu s-a sters pe bot de vizita la Moscova.'