Sirul intanirilor din ultimele zile atat intre liberali si social-democrati, cat si intre liderii PSD si presedintele Traian Basescu alaturi de reprezentantii PD s-a blocat ieri la intalnirea pe care liderii PNL si cei ai PSD urmau sa o aiba la Vila Lac 1. Premierul Tariceanu a plecat dupa o ora de asteptare zadarnica, iar Geoana l-a sunat sa-i explice de ce nu mai vin social-democratii la intalnire.


Liderii PNL sosisera la Vila Lac 1 in jurul orei 13.30, pentru intalnirea anuntata public de premierul Tariceanu. La aceeasi ora insa, liderii PSD, Mircea Geoana, Titus Corlatean, si majoritatea vicepresedintilor partidului, se reunisera la sediul PSD din Kiseleff. Potrivit declaratiilor facute de majoritatea liderilor social-democrati, decizia de a nu mai participa la intalnirea cu liberalii a fost luata ca urmare a declaratiilor lui Calin Popescu-Tariceanu, care afirmase ca nu are ce sa negocieze cu PSD si ca nu face "compromisuri" cu social-democratii. Surse din PSD sustin ca si mesajul telefonic al liderului Geoana catre Tariceanu a fost acelasi: declaratiile liberalului i-au iritat pe social-democrati si, de aceea, nu mai vin la intalnirea programata la Vila Lac 1 dar si ca se mai gandesc daca vor mai avea vreo discutie cu liberalii. Surse din interiorul PSD au mai aratat ca decizia de a nu mai participa la discutiile cu PNL a fost determinata inclusiv de unele informatii, aflate din interiorul PD si PNL, conform carora democratii si liberalii ar fi ajuns deja la o intelegere privind refacerea Guvernului in jurul acestor doua formatiuni, probabil chiar cu Tariceanu premier.

Liberalii au respins intrarea PSD la guvernare

Anterior acestei intalniri, seful Executivului a declarat public ca PNL nu va face "compromisuri" cu PSD. "Nu avem o propunere pentru PSD. PNL nu este dispus sa faca compromisuri cu PSD", a afirmat premierul. De asemenea, liderul PNL a adaugat ca ar fi "hilara" situatia in care un eventual Guvern PSD va fi sustinut de democrati si de presedintele Traian Basescu. "E clar, nu exista posibilitatea intrarii PSD la guvernare alaturi de PNL", a mai spus Tariceanu. Pregatindu-se pentru intalnirea cu social-democratii, liberalii au vrut sa le transmita acestora ca prefera varianta trecerii in Opozitie in locul unui protocol scris cu PSD, care sa-i mentina la guvernare. Surse din PNL au sustinut insa ca mesajul avea o continuare, aceea ca respingerea unui protocol scris nu exclude posibilitatea ca PNL sa incerce sa multumeasca PSD cu alte posturi in administratia publica locala si centrala sau cu bani de la bugetul de stat, pentru primarii social-democrati.