Cotidianul: "Romania liberala", o miscare menita sa disloce PNL si pe Crin Antonescu
Dupa gogoasa cu Miscarea Populara, serviciile secrete si Traian Basescu pun la cale ruperea PNL
Scenariul din 2006, cand cuplul Stoica-Stolojan a format o platforma in PNL, se repeta acum. Noul cuplu este format acum din Andrei Chiliman si Vlad Moisescu. O platforma online, numita pompos "Romania Liberala", se transforma in platforma politica. Finalitatea: construirea unei mega-structuri cu oameni din PNL, PDL, FC, MP, PNTCD care sa formeze partidul lui Traian Basescu.
Chiliman - Moisescu pe post de Stoica - Stolojan
Conform unor informatii care circula deja in mediul online, luni, ar urma ca un grup de membri PNL exclusi sau schimbati din diferite functii sa transforme platforma online "Romania Liberala" intr-o platforma politica prin care se va incerca ruperea unui segment din PNL. Asa cum cotidianul.ro a mai scris, platforma online este coordonata tehnic de cativa liberali din linia a treia a partidului, dar care sunt la randul lor coordonati de cuplul Chiliman-Moisescu, debarcat de la conducerea filialei PNL Bucuresti, respectiv PNL Sector 1. Conform DCNews, la conducerea platformei politice care urmeaza sa se lanseze se vor afla Andrei Chiliman si Vlad Moisescu, precum si unii dintre locotenentii lor. Tot conform site-ului respectiv, invitati la lansare ar fi si Calin Popescu-Tariceanu, Ludovic Orban. Contactat de cotidianul.ro, Ludovic Orban ne-a precizat: "S-au facut o serie de tatonari in ceea ce ma priveste, dar am spus un categoric 'nu'. E ceva in neregula acolo. Eu sunt soldat disciplinat al PNL, chiar daca mai critic pe unul sau pe altul, chiar daca imi convine sau nu, cineva din zona conducerii". In ceea ce-l priveste pe fostul premier C.P. Tariceanu, acesta nu a putut fi contactat, avand telefonul inchis.
Ceea ce incearca acum cuplul Chiliman-Moisescu pare tras la indigo cu ce s-a intamplat in 2006, cand cuplul Valeriu Stoica-Theodor Stolojan a lansat initial tot o platforma liberala in interiorul PNL. Pentru cine nu mai tine minte, la inceput respectiva platforma se chema "Platforma politica liberala pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta". Adica exact ceea ce "spune" acum "Romania Liberala", asa-zisa platforma online care urmeaza sa se transforme in platforma politica. Reamintim, platforma online "Romania Liberala" l-a atacat dur in permanenta pe Crin Antonescu si a atacat alianta dintre PNL cu PSD.
"Strategia 2006" si "Strategia 2013"
In 2006, strategia pritocita in laboratoarele Palatului Cotroceni si ale serviciilor secrete a avut in vedere formarea unui clone la PNL care sa atraga cat mai multi membri din partidul mama si care ulterior sa formeze "Marea alianta a dreptei" cu PD. Partial, in 2006 planul a reusit. Dar in urma scrutinului pentru europarlamentare, soldat cu rezultate sub estimari pentru PD, Traian Basescu a decis ca partidul clona sa fuzioneze cu PD.
Pentru 2013, strategia este una relativ similara, dar ceva mai complexa. In primul rand se incearca dislocarea cat mai multor membri din PNL care sa adere la aceasta asa-zisa platforma care urmeaza sa devina opozitia in partid. Dar nu se va trece la formarea unui partid clona. Motivul este unul simplu: infiintarea acum a unui nou partid ar insemna pentru Andrei Chiliman pierderea functiei de primar, acelasi lucru fiind valabil si pentru sustinatorii sai care detin functii de primar, consilieri locali, judeteni. Altceva se urmareste: formarea unei structuri asa-zise de dreapta, un conglomerat in care alaturi de platforma "Romania Liberala" sa apara Forta Civica, PNTCD, Miscarea Populara si membri cu vederi "liberale" din PDL. Acest lucru reiese si daca ne uitam si la alte nume invitate la lansarea de luni - Mircia Muntean (deputat PDL, ex PNL, ex UNPR) si Dan Cristian Popescu (deputat Forta Civica, ex PNL, ex PNTCD) - despre invitarea celor doi a informat DCNews. Probabil ca acest conglomerat va urma sa devina partidul pe care il va conduce Traian Basescu dupa ce va pleca de la Cotroceni.
Contactat de cotidianul.ro, "trompeta" Mircia Muntean (in 2006 denunta ceea ce a facut cuplul Stoica Stolojan, acum insa...) ne-a confirmat ca a fost invitat si ne-a precizat: "Eu sunt membru PDL si voi ramane membru al acestui partid atat timp cat isi mentine numele, principiile si actuala echipa de conducere. In acelasi timp voi participa la orice intruniri ale unor ONG-uri. Imi doresc in primul rand sa fiu membru al ONG-ului Miscarea Populara, in al doilea rand membru al ONG-ului numit Romania Liberala si sa particip si la ONG-urile UNPR, partid care m-a trata extraordinar in momente politice delicate prin care am trecut".
Ce sustin noii platformisti
"Dreapta romaneasca este in agonie. Oamenii de dreapta, toti cei care cred in libertate, nu sunt reprezentati acum de nicio forta politica importanta. Nimeni nu le ofera perspectiva unei societati fundamentate pe libertatea individuala, politica si economica.
Falsa dreapta pedelista a dat faliment. PNL, partidul catre care se indreptau sperantele multor romani liberali a abandonat complet principiile si valorile in care cred acesti oameni, iar brand-ul conservatorismului romanesc este in mainile unui individ care constituie in sine un pericol la adresa Statului de drept.
Astazi, Romania se afla inca o data la o rascruce istorica. Avem de ales intre a continua sa ne transformam intr-o societate de tip occidental, și pericolul de a deveni o "democratie originala" de tip putinist.
Societatea "de tip occidental" inseamna libertatea persoanei, garantata de Statul de drept, si asigurata de alianta cu Statele Unite si cu partenerii europeni. Prin ceea ce Ion Iliescu numea candva "democratie originala", intelegem consacrarea unui Stat oligarhic si clientelar, folosit de mostenitorii Partidului Comunist in scopul mentinerii controlului asupra resurselor si a persoanelor, prin recurs permanent la populism si la nationalism.
Consideram ca, in aceasta situatie, simpla dezbatere de idei nu mai este suficienta. A sosit momentul actiunii!
Grupul nostru, al celor de la Romania Liberala, infiintat acum un an ca o platforma de dezbatere liberal-conservatoare (suntem adeptii liberalismului economic si ai conservatorismului social si moral), lanseaza prezentul apel catre toti romanii care cred ca libertatea este cea mai importanta valoare politica a omului:
Suntem uniti de credinta in libertate si de convingerea ca unica solutie de a trai intr-o societate libera si prospera este solutia occidentala: Statul de drept, cu institutii stabile si echilibrate, cu o Justitie independenta, intr-o Romanie capitalista.
A venit vremea sa lasam deoparte ceea ce ne dezbina: atasamentul temporar fata de un partid politic sau fata de un lider politic, diferentele de opinie pe o tema sau alta, obiectivele marginale ale fiecarei persoane sau ale fiecarui grup.
A venit vremea sa ne asezam la aceeasi masa si sa dialogam dincolo de falsul clivaj care ne-a impartit, in ultimii ani, in basisti si antibasisti. Pentru a nu mai risca periclitarea sau compromiterea valorilor in care credem, trebuie sa depasim momentul istoric in care politica se face exclusiv in functie de un om, oricat de puternica ar fi personalitatea acestuia.
Constituirea urgenta a solutiei politice de dreapta, autentica si credibila, este o necesitate a societatii romanesti. De aceea, consideram ca trebuie sa actionam cu rapiditate si eficienta in acest sens, plecand de la ceea ce ne uneste si lasand la o parte ceea ce ne dezbina.
Liderii politici de dreapta, din partidele actuale, care corespund - prin convingeri si ac&tiune - acestei cerinte, reprezentantii societatii civile de dreapta ai platformelor politice liberale si conservatoare din offline si din online, membri onesti ai PNL si PDL care au intrat in politica pentru a promova valorile de dreapta, romanii de dreapta care, pana acum, au refuzat activismul politic, sunt cu totii chemati sa actioneze pentru a raspunde acestei urgente a societatii romanesti.
Este momentul construirii solutiei liberal-conservatoare, pentru o Romanie a libertatii si a prosperitatii. Suntem obligati sa nu ratam acest moment!
Comunicat al Clubului Bloggerilor Liberali
La sfarsitul anului trecut, Clubul Bloggerilor Liberali a transmis un comunicat prin care ne declaram independenta absoluta fata de toate partidele politice din Romania. De asemenea, anuntam constituirea noastra ca organizatie non-guvernamentala.
Am considerat ca rolul nostru in cadrul societatii civile este mult mai important acum, cand partidele politice, impanzite de comunisti, securisti, nomenclaturisti si de odraslele lor, si-au dovedit cu prisosinta limitele.
In acelasi timp, am ramas fideli principiilor de dreapta, national-liberale. De aceea, am decis ca este obligatia noastra civica si principiala aceea de a ne implica cat mai concret in construirea alternativei de dreapta la actuala clasa politica fesenista sau fesenizata.
Raspundem asadar apelului lansat de platforma Romania Liberala si dorim sa ne raliem, in limitele pe care le presupune apartenenta noastra la societatea civila, in procesul de construire a unei drepte romanesti autentice, liberal conservatoare".
Clubul Bloggerilor Liberali
http://www.romanialiberala.ro/RL2/articole/apel-la-dialog-pentru-solutia-liberal-conservatoare/