Senatorul PD Marius Marinescu a tensionat din nou dezbaterile din Senat cu o initiativa referitoare la eliminarea pasapoartelor diplomatice pentru rudele unor categorii de demnitari, in a carei sustinere a invocat si unele "suspiciuni" legate de faptul ca acestea ar putea introduce in tara droguri.
"Nonconformistul" Marius Marinescu a invocat articole din Constitutie sau din lege de tipul "cetatenii sunt egali in fata legii" sau "pasaportul diplomatic este documentul de calatorie eliberat de MAE in scopul facilitarii reprezentarii (...) interesului statului roman in strainatate". Pe langa acestea, senatorul democrat a adus ca argument si faptul ca exista "suspiciuni" potrivit carora rudele demnitarilor, care ar detine pasapoarte diplomatice, ar putea introduce in tara droguri!
Initiativa sa legislativa vizeaza modificarea legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate in sensul eliminarii dreptului la pasapoarte diplomatice pentru sotul sau sotia presedintelui tarii, Senatului, Camerei Deputatilor si a primului-ministru.

"Populism de cea mai joasa speta"

Afirmatiile sale au starnit reactii atat din partea colegilor de la putere, cat si a celor din opozitie. Liberalul Teodor Melescanu a subliniat importanta pasapoartelor diplomatice, in vreme ce senatorul PRM Valentin Dinescu i-a atras atentia democratului ca este nevoie ca diplomatul sa mearga "umar la umar" cu familia in unele deplasari externe.
"Suntem in plenul Senatului. Daca suntem considerati aici o gasca de caratori de droguri, de mai stiu eu ce, inseamna ca de la insasi notiunea de pasaport diplomatic trebuie sa plecam cu discutia", a intervenit insa mult mai vehement senatorul independent Mihail Lupoi (ex-PRM). Inainte de a primi pasaportul diplomatic, potrivit afirmatiilor sale, orice demnitar este verificat de organe ale statului.
"Mi se pare nivelul acestei discutii absolut inadmisibil, pe langa ca este de un populism de doi lei. Adica, intr-un vehicul in care se gaseste demnitarul cu sotia, sotia sa dea bagajele jos, si demnitarul, care nu poate fi controlat conform pasaportului diplomatic, sa stea in masina. Este carator de droguri? Astea sunt prostii si un populism de cea mai joasa speta", a spus Lupoi.

Nu parlamentarii, ci ministrii si secretarii

Pentru a tempera tonul discutiilor, presedintele de sedinta Doru Ioan Taracila a facut precizarea ca senatorul democrat nu s-a referit la parlamentari, ci la "demnitarii statului roman - ministrii, secretarii de stat. "Aceasta chestiune, daca Domnia Sa o sustine, mi se pare extrem de grava", a afirmat Taracila, ceran-du-i lui Marius Marinescu sa-si retraga afirmatiile.
"Imi pare rau daca colegii mei au considerat ca am vrut sa insult pe cineva. Eu m-am referit la anumite suspiciuni. Imi pare rau ca s-a inteles astfel. Am tot respectul pentru dumeavoastra, sa stiti!", a declarat in final Marinescu. Initiativa senatorului democrat a fost respinsa, intrunind numai 12 voturi "pentru" si 51 impotriva.