Candidatul PD Galati la alegerile pentru Parlamentul European, Constantin Dumitriu, crede ca problema minoritatii rrome nu se rezolva prin marginalizarea acesteia, ci prin identificarea problemelor cu care populatia de aceasta etnie se confrunta si rezolvarea lor.

Pentru galateni sunt deja binecunoscute principalele zone din judet in care populatia de etnie rroma ocupa un loc important in comunitatile locale, printre acestea numarandu-se Ivesti, Liesti, Barcea si Toflea, ca sa dam doar cateva exemple. Este o realitate ca multi dintre rromi si-au construit adevarate palate, vizibile de la sosea, dar la fel de adevarat este si faptul ca cei mai multi dintre ei sunt la fel de saraci ca si populatia majoritara.

Prezent duminica in satul Toflea, candidatul PD Galati la alegerile europarlamentare, Constantin Dumitriu, s-a pronuntat pentru un dialog cu minoritatea rroma. "Rromii trebuie reintegrati in comunitate. Nu trebuie sa cadem in capcana intinsa de extremistii din unele tari europene, care doresc o dezbinare intre noi. Cea mai rapida cale pentru a realiza acest lucru este educatia. In satul Toflea, dar si in Brahasesti au fost reabilitate scolile, care beneficiaza si de incalzire pe perioada iernii, deci nu mai sunt probleme la acest capitol. Rugamintea mea este sa va trimiteti copiii la scoala. Este un prim pas spre reintegrarea populatiei de etnie rroma in comunitate", le-a declarat viceprimarul municipiului Galati rromilor la o adunare populara, Constantin Dumitriu.

In pericol de a fi din nou inundati

In plina iarna rromii din Toflea se tem de faptul ca o crestere brusca a nivelului paraului care traverseaza ar putea duce la inundatii, asa cum s-a intamplat nu cu mult timp in urma. Singura solutie este o regularizare a cursului apei, care, in cea mai mare parte a timpului, nu este decat un firicel de apa.

Primarul PD al comunei Brahasesti, Vasile Baiculescu, a obtinut o finantare Phare de 36 de milioane pentru realizarea proiectului, banii urmand sa fie transferati in cateva zile. "Nu este normal ca oamenii sa fie nevoiti sa inoate in noroi pe strazi. Pietruirea drumurilor comunale este una dintre prioritati. Cel mai important proiect ramane totusi cel legat de regularizarea paraului si, din discutiile cu primarul, am inteles ca acesta va fi realizat extrem de repede", a precizat Constantin Dumitriu.