Concluziile unui studiu publicat ieri de Gallup Romania la cererea Fundatiei Horia Rusu arata ca romanii au o perceptie confuza in legatura cu capitalismul, apreciind valori precum libertatea si bunastarea economica, dar in acelasi timp sustinand etatismul si egalitarismul. Studiul privind perceptia si asumarea valorilor capitaliste in Romania include un sondaj efectuat intre 7 si 22 decembrie 2005 pe un esantion de 1.050 de persoane, reprezentativ la nivel national. Gallup a interviat si 77 de parlamentari, in perioada decembrie 2005 - martie 2006. De asemenea, studiul cuprinde si o cercetare calitativa pornita de la o serie de interviuri cu oameni de afaceri importanti. Conform reprezentantilor Fundatiei Horia Rusu, care au organizat ieri conferinta de lansare a studiului, cele trei abordari releva faptul ca la nivelul populatiei exista o un mod confuz de percepere a valorilor capitaliste, asa cum sunt acestea definite in manualele de politologie.
Astfel, populatia Romaniei are in proportie de 60% un "senti-ment pozitiv" fata de capitalism. Procentul creste insa semnificativ cand vine vorba de parlamentari.
In acelasi timp, capitalismul este asociat, la nivelul maselor, cu ideea de prosperitate economica, in timp ce, la nivelul elitelor politice, conceptul este perceput ca un set de principii, cum ar fi libertatea individuala si sociala si economia de piata.

Parlamentul si Justitia, o frana pentru afaceristi

Studiul releva faptul ca romanii au, din cauza evolutiei sociale si economice de dupa 1989, "un sentiment de inechitate" care determina sustinerea etatismului (caracterizat prin implicarea puternica a statului in viata economica si sociala) si a egalitarismului (egalizarea consumului individual si a modului de trai al membrilor societatii).
La polul celalalt se afla elitele economice care percep ca institutii definitorii pentru capitalism Parlamentul, Justitia, Bursa si Bancile. Parlamentul si Justitia din Romania sunt percepute de oamenii de afaceri romani ca o frana in dezvol-tarea capitalismului, din cauza instabilitatii legislative si a ineficientei sistemului juridic.
Studiul a fost realizat in perioada 7 - 22 decembrie 2005 si are o eroare tolerata de 3%. Reprezentantii Fundatiei care a comandat studiul au precizat ca acesta este primul pas al unei cercetari calitative mai largi, care abordeaza transformarea capitalista a Romaniei. (D.G.)