Cu toate ca majoritatea romanilor sunt nemultumiti de nivelul de trai asigurat de actuala guvernare, potrivit unui sondaj INSOMAR, acestia prefera sa fie guvernati de Alianta PNL-PD si il pastreaza pe Traian Basescu pe prima pozitie la capitolul personalitati politice.
Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, Alianta D.A. ar obtine, potrivit unui sondaj INSOMAR realizat in perioada 1-6 iunie, 46% din voturile electoratului, PSD - 23%, PRM - 14 procente, Partidul Noua Generatie - 6% si, la limita, UDMR - cinci procente. Sub pragul electoral s-ar situa PC cu 2% si Partidul Initiativa Nationala cu un singur procent. Daca partidele din Alianta D.A. ar candida separat, 69% dintre alegatori ar opta pentru democrati si doar 29 la suta pentru liberali.
La capitolul personalitati politice, presedintele Traian Basescu (foto) ramane in topul preferintelor electoratului, cu 56 de procente, urmat de deputatul PNL Mona Musca, de Theodor Stolojan, Gigi Becali, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor, Emil Boc si abia pe locul opt de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Nivelul de trai nu s-a imbunatatit

Pentru majoritatea romanilor, nivelul de trai nu s-a imbunatatit nici in 2006, conform sondajului citat. Aproape jumatate dintre cei intervievati apreciaza ca viata lor nu s-a schimbat fata de anul trecut, iar aproape 40% au declarat ca traiesc mai prost daca se raporteaza la perioada similara din 2005. Doar doua procente dintre repondenti o duc mult mai bine decat anul trecut.
Totodata, aproape jumatate dintre respondenti sunt foarte nemultumiti de banii pe care ii castiga si doar 2 la suta sunt foarte multumiti de castigul lor si cei mai multi dintre intervievati dau vina pe Guvern pentru nivelul scazut de trai.
Mai mult de doua treimi dintre romani considera necesara remanierea unor ministri din Cabinetul Tariceanu, printre care ministrii Sanatatii, Agriculturii si Muncii.
Cel mai afectat ministru la capitolul incredere este insa cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care inregistreaza o scadere de 13 procente. Dintre toti ministrii, cel al Justitiei, Monica Macovei, se bucura, in continuare, de cea mai mare incredere, chiar daca se afla in scadere cu cinci procente comparativ cu luna trecuta. La capitolul incredere, cele mai slabe rezultate le inregistreaza totusi ministrii Gheorghe Barbu, Gheorghe Dobre, Eugen Nicolaescu, Sebastian Vladescu si Zsolt Nagy.