O treime dintre romani - 33% sustin ca nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii (CNI) trebuie con-dusa de Presedintie, se arata intr-un sondaj al Biroului de Cercetari Sociale, intitulat "Securitatea si Serviciile secrete", in timp ce 24% considera ca CNI ar trebui sa se afle in subordinea Parlamentului, iar 21% in subordinea Guvernului. Dintre intervievati, 30% nu cred ca presedintele Basescu doreste sa se inconjoare de Serviciile secrete pentru a-si instaura o dictatura personala, asa cum s-a afirmat in presa. 23% au raspuns insa ca este vorba de o afirmatie reala, 9% - total adevarata, in timp ce 21 % o considera total falsa. 31% dintre persoanele intervievate cred ca afirmatiile din presa - potrivit carora Serviciile secrete il controleaza pe Traian Basescu. Alti 20% cred ca afirmatia este in mare parte adevarata.
In privinta lustratiei, 50% dintre romani vor ca legea sa intre in vigoare imediat si doar 14% opteaza pentru aplicarea acestui act normativ dupa terminarea mandatului celor aflati in acest moment in functii si 28% nu stiu.
Acelasi sondaj BCS arata ca 49,2% dintre romani ar vota cu Alianta D.A., aceasta fiind urmata de PSD - 19,6 %, PRM - 12,1%, PNG - 7,1% si UDMR cu 5,9%.
Totodata, presedintele Basescu este primul in topul increderii electoratului, avand 53%. El este urmat de premierul Tariceanu, cu 30%, Emil Boc, 26%, Mircea Geoana - 23%. (R.N.)