Democratii ar fi votati la viitoarele alegeri, in cazul in care Alianta D.A. s-ar rupe, de 53% din electoratul ADA, potrivit sondajului dat publicitatii ieri de Biroul de Cercetari Sociale si finantat de Fundatia Societatea Civila. Dintre alegatorii Aliantei D.A., 33% ar vota Partidul National Liberal si 4% Partidul Liberal Democrat, in conditiile in care 6,5% dintre persoanele intrebate s-au declarat nehotarate.
Presedintele Traian Basescu se bucura de increderea a 53% dintre romani, el fiind urmat de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu - 49%. Al treilea loc in topul increderii romanilor in lideri politici este ocupat de presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali - 37%. Aproximativ o treime dintre cei chestionati au incredere in ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu - 33%, in Theodor Stolojan - 32% si in comisarul european Leonard Orban - 30%. Premierul Calin Popescu-Tariceanu ocupa locul sapte in topul increderii. Pe primul loc in topul neincrederii se afla Adrian Nastase (85%), urmat de fostul presedinte Emil Constantinescu (84%). Totodata, 35% la suta dintre romani doresc ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa fie schimbat din fruntea guvernului. Pe de alta parte, 31% dintre cei chestionati ar dori ca acesta sa ramana prim-ministru, in vreme ce altor 34% le este indiferent. Sondajul arata ca 68% dintre votantii PNL il vor pe Tariceanu premier. Conform sondajului, in favoarea premierului liberal se pronunta 29% dintre votantii democrati, 25% dintre cei social-democrati, 21% dintre peremisti, 58% dintre udemeristi, 24% din electoratul PNG, 38% din cel al PN„CD si 23% din cel al PIN.
Sondajul BCS releva ca niciun votant al PC nu-l mai vrea pe Calin Popescu-Tariceanu in fruntea guvernului: 67% se pronunta pentru schimbarea lui, iar 33% sunt indiferenti. Totodata, o treime dintre respondenti se pronunta in favoarea anticipatelor. (Dan Ghetu)