Romania este in topul tarilor care au o mare incredere in Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia Eurobarometrului realizat in perioada octombrie-noiembrie 2004, la cererea Comisiei Europene. Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.012 persoane cu varste de peste 15 ani.
Romanii sunt cei mai increzatori in Uniunea Europeana dintre cele 30 de natiuni studiate, 74% dintre cei intervievati exprimandu-se in acest sens, in timp ce UE se afla in optiunile romanilor pe locul 2 in topul increderii, dupa biserica si inaintea armatei. Situatia este paradoxala, deoarece sondajul arata, in acelasi timp, gradul scazut de cunoastere in privinta institutiilor europene.
Profesorul Dumitru Sandu, editorul national al raportului pentru Romania, a explicat ca una dintre cauzele acestui paradox poate fi considerata si perioada in care a avut loc cercetarea, respectiv perioada preelectorala octombrie 2004. De aceea, a explicat Sandu, desi chestionarul nu a inclus si teme politice, starea populatiei la acea data poate fi considerata ca fiind de un optimism ridicat. La randul sau, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Onno Simons, a argumentat ca perioada pre-electorala in care s-a realizat studiul a fost una dintre cauzele pentru care romanii au avut tendinta sa se raporteze la Uniunea Europeana ca la “un cavaler pe cal alb“, care sa salveze tara. Reprezentantul CE a tinut sa accentueze ca numai institutiile romanesti sunt cele responsabile pentru bunastarea romanilor, iar UE poate doar sa ofere anumite oportunitati.
O alta cauza a increderii acordate Uniunii Europene este, in opinia lui Dumitru Sandu, aceea ca romanii isi formeaza imaginea despre UE din informatiile venite prin mass-media, informatii care sunt, de obicei, pozitive.