Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics o analiza a activitatii SRI pornind de la protestul oficial formulat recent de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, legat de faptul ca SRI se ocupa, in Romania, cu monitorizarea atenta a unui numar considerabil de jurnalisti, alesi pe post de cobai in cadrul unui experiment social sui generis, care ar viza generalizarea sistemului ascultarilor ilegale. Posibil sa fie asa, dar noi credem ca jurnalistul exagereaza: la urma-urmei, daca nu ar asculta telefoanele, agentii secreti din Romania si-ar pierde unica utilitate si ar ramane pe drumuri.
Sereistii mioritici raman someri fara ascultarile telefonice. Volumul imens de munca solicitat, spre exemplu, numai in miile de ore de ascultari din dosarul Dan Diaconescu demonstreaza clar ca aceasta activitate mobilizeaza grosul resurselor din servicii. O ipoteza intarita si de scandalul stenogramelor lui Vintu, daca vreti, unde alte zeci de persoane importante au fost ascultate de baieti, justificat ori ba, luni sau chiar ani. De altfel, inca de acum citiva ani, smecheria a fost data in vileag de fostul presedinte al Comisiei de Aparare, deputatul Razvan Ionescu, cel care spunea ca in fiecare solicitare de mandat de interceptare pentru un potential infractor, SRI mai strecoara alte cateva numere de telefon spre a fi ascultate legal, pentru ca ar avea, chipurile, legatura cu respectivul caz. Ulterior, inregistrarile obtinute nu sunt folosite la dosar, ci puse bine in arhiva serviciului, pentru a fi folosite "dupa caz".
Dincolo de asta, nu e clar cu ce se mai ocupa SRI, dat fiind ca nu avem niciun terorist sau mare infractor trimis dupa gratii in ultimii 20 de ani cu sprijinul agentilor. In general, serviciul exceleaza prin autolaude post-factum, precum in cazul caderii FNI, pe care SRI a sustinut ca a prevazut-o cu luni de zile inainte. Asa, si cui a folosit? E adevarat, chestia cu lauda de sine a durat doar pana la un punct, apoi s-a asternut o discretie salutara. Dovada faptul ca ultimul raport annual de activitate a SRI publicat, asa cum e firesc, pe siteul oficial al institutiei, dateaza din 2006.
Alteori, se ocupa de afaceri, daca ne gandim ce lupta indirjita s-a dus acum cativa ani pentru pastrarea de catre SRI a regiei RASIROM, care grupa firme de confectii, ferme agricole etc.
Ca sa nu mai amintim de activitatea de copiere a microfilmelor pentru muzee din strainatate, ca sa mai scoata un ban gramada, dupa cum s-a aflat prin 1999.
Agentii sunt si ei oameni, a dovedit-o celebrul caz de acum zece ani, cind un sereist a spionat luni de zile o angajata a secretariatului general al Guvernului doar pentru ca iubea cu foc o prietena a acesteia, care avea niste polite de platit amicei. Scandalul a ajuns in parlament si s-a lasat cu demisii, dar dragostea nu se incurca in asemenea amanunte. Tot parlamentul a trebuit sa ancheteze, in 2001, si informatiile ca la spitalul SRI se fac pe banda implanturi de silicon, profitindu-se de discretia militarizata a personalului medical. Va dati seama ce sacrificii presupune munca de informatii, daca agentii accepta sa-si puna si sani numai ca sa nu fie descoperiti? Ca sereistii sunt oameni o dovedesc si sentimentele pioase care i-au insufletit atunci cand au securizat total cimitirul in care a fost inmormantat, nu demult, fostul mare tortionar securist, generalul Nicolae Plesita. Ce ati fi vrut, sa nu aiba omul liniste nici pe lumea cealalta?
Iar atunci cand agentii gresesc, o fac cu mult farmec. Cine ar putea uita celebra gafa a importului de pui de curca unguresti infestati cu gripa aviara, care s-au dovedit a fi, ulterior, pui de gaina gresit tradusi. "Ne-am dus in penibil cu nota de informare a SRI", recunostea pana si presedintele Basescu, dar, in fond, de aia e el presedinte, ca sa exagereze, uneori. Plus ca unde da tatuca serviciilor, creste. Si presa internationala a sarit calul, cand a ras in hohote de gafa SRI. Dar are, probabil, si ea, mogulii ei rau-voitori...
Agentii nostri au si dorinta apriga de invatatura, dovada intentiile de acum cativa ani ale generalului Virgil Ardelean de a cere aprobarea CSAT pentru a introduce cursuri de psihologia multimilor si tehnici de manipulare pentru agentii "Doi si un sfert". Sa nu uitam si faptele bune: ce s-ar fi ales de Timisoara daca SRI nu il aresta, la timp, pe "teroristul in slapi", care voia sa rada judetul de pe harta cu o butelie de aragaz? Pai nu s-ar fi dat peste cap harta politico-administrativa a tarii?
P.S. La ora finalizarii acestui articol, tocmai aflam ca un ofiter SRI din Sibiu a fost retinut de DNA pentru fapte de coruptie. Vedeti, si mai spuneati ca viata in servicii e complet lipsita de riscuri!...