Senatorul Darius Bogdan Valcov a sustinut o declaratie politica intitulata: "Sa nu ne fie frica sa ne asumam o relatie privilegiata cu China", pe care o puteti citi in continuare.

Am asistat saptamana trecuta, o spun fara sa exagerez sau sa ma las atras in capcana exaltarii de moment, la poate cel mai important eveniment de politica externa al Romaniei de la intrarea in UE. Vizita Premierului Chinei si ansamblul de evenimente care s-au aglutinat cu acest prilej au creat un sentiment de forta si de respect cu privire la Romania.
Pentru cineva dornic sa arunce in derizoriu sau sa minimalizeze aceasta realitate, punerea tarii noastre intr-o asemenea pozitie in relatia cu cea de-a doua putere economica a lumii ar insemna probabil doar incercarea acesteia de a-si gasi un cap de pod pentru o eventuala expansiune agresiva in Europa. Nimic mai fals. Lucrurile nu par nici pe departe ca arata asa. Ba dimpotriva. Am asistat cu totii la un discurs al premierului Li Keqiang care nu a tradat nici o clipa discrepanta uriasa de pozitie pe harta lumii dintre tarile noastre. Pentru ca, hai sa fim seriosi, cine este China si cine suntem noi in acest moment? A fost mai degraba o certificare a faptului ca intre tarile noastre s-a creat o empatie care are in spate 65 de ani de relatii de bun simt cum rar se intalnesc intre doua culturi atat de diferite. Iar aici m-as opri pentru a face o remarca: am ramas pozitiv marcat de modul discret si foarte profesionist in care s-a organizat aceasta intalnire, dincolo de zgomotul de zi cu zi al vietii noastre politice interne. Asta arata ca atunci cand se vrea cu adevarat, se poate. Iar lucrurile ar trebui privite cu acelasi pragmatism si responsabilitate si de acum incolo. Pentru a demara si pune in aplicare toate acele proiecte - cadru asumate prin semnarea unor memorandumuri. Nu trebuie sa ne pierdem in frici sau temeri ca odata demarat acest proiect de colaborare extinsa vom supara in stanga sau dreapta noastra. Este un privilegiu de care Romania trebuie sa profite cu pragmatism si sange rece in acest context economic si financiar cu atatea necunoscute in care se zbate acum angrenajul european.
Iar pozitionarea realista a Primului-Ministru - ale carui merite in fundamentarea relatiilor romano-chineze trebuie subliniate - in legatura cu punerea in practica a intelegerilor convenite ar trebui sa fie un avertisment foarte clar pentru toti responsabilii implicati in aceste proiecte.