Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn (foto), a acordat Romaniei luni seara, la Comisia de Externe a Parlamentului European, note bune in perspectiva Raportului Comisiei Europene din 16 mai, care va face recomandarea privind momentul aderarii celor doua tari la UE. El considera ca "Romania este pe calea cea buna in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, cu conditia ca actualul ritm de aplicare sa fie mentinut".
In cursul audierii cu usile inchise de luni seara, Rehn a fost putin mai incurajator in ceea ce priveste Romania decat in cazul Bulgariei si, conform declaratiei europarlamentarului Joost Lagendijk, a sugerat ca este "posibil" ca Executivul european sa faca recomandari diferite pentru cele doua tari.
Potrivit AFP, Rehn a apreciat ca Romania si Bulgaria mai au inca eforturi de facut, in special in privinta reformei sistemului judiciar, pentru a putea adera la UE la 1 ianuarie 2007, dar acest lucru este inca "fezabil".
Comisarul pentru Extindere a apreciat ca "inca nu a fost dat verdictul" care trebuie sa permita, pana la jumatatea lui mai, formularea unei recomandari privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la 1 ianuarie 2007 sau amanarea acesteia pana la 1 ianuarie 2008. Rehn urmeaza sa faca recomandarea privind momentul aderarii celor doua tari la UE la 16 mai. Pana atunci "sunt posibile progrese" in cazul ambelor tari, "care lucreaza dur pentru a indeplini criteriile de aderare", a spus Rehn, conform copiei discursului pronuntat in fata europarlamentarilor.
Atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria domeniile in care mai sunt necesare eforturi sunt reforma sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. In cazul Bulgariei, el a fost mai critic, subliniind faptul ca, "per total, bilantul reformei sistemului judiciar nu este inca satisfacator".

"Nu ne permitem pauze de respiratie pentru gimnastica politica"

Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a declarat ieri ca mesajul transmis de comisarul european pentru extindere in Parlamentul European este ca ritmul reformelor trebuie mentinut si sustinut. "Mesajul explicit al comisarului Olli Rehn este ca actualul ritm trebuie mentinut si sustinut. (...) Guvernul in totalitate isi face treaba", a apreciat Ungureanu. Potrivit acestuia, prezentarea facuta de Rehn in fata Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European confirma sansa Romaniei de a avea o decizie politica fara echivoc la Consiliul European din iunie. De asemenea, interventiile membrilor comisiei au aratat ca atitudinea grupurilor parlamentare este de sprijin, "tonul pozitiv sustinand implicit data convenita a aderarii". Ungureanu a mai spus ca si cei doi raportori ai Parlamentului European pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici si Geoffrey van Orden, au pledat pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007.
Prin recomandarile facute, care reprezinta "un indreptar suplimentar de actiune", a fost subliniata ideea necesitatii continuarii progreselor "fara pauze, fara bruiaj, fie el politic sau de alta natura", a explicat Ungureanu.
In opinia sa, concluzia acestei prezentari este ca Romania se afla "in continuare intr-un moment critic".
"Aderarea Romaniei nu s-a incheiat, nu ne putem permite sincope, pauze de respiratie pentru gimnastica politica", a adaugat Ungureanu, spunand ca Executivul are nevoie de sprijin.