In aceasta saptamana, Romania si Bulgaria se afla in centrul discutiilor din Parlamentul European. Pana maine, 26 aprilie, comisarul pentru extindere Olli Rehn trebuie sa prezinte raportul privind stadiul de pregatire al celor doua state, in vederea aderarii la UE.
Potrivit site-ul EUxpands, pe agenda din aceasta saptamana se afla si alte evenimente cu referire stricta la Romania si Bulgaria. Astfel, astazi, europarlamentarul conservator Charles Tannock organizeaza o dezbatere avand ca subiect principal adoptiile internationale ale copiilor romani. Discutiile pornesc de la faptul ca peste o mie de cereri de adoptie venite din partea unor familii de francezi au fost refuzate. Este de asteptat ca si reprezentanti ai acestor familii sa fie prezenti la dezbateri.
Tot astazi, presedintele liberalilor europeni, Graham Watson, si democrati din Parlamentul European (ALDE) au programat o intalnire cu reprezentanti ai presei din Romania si Bulgaria. De asemenea, sunt programate intalniri intre europarlamentari si euroobservatori romani si bulgari.
Politicienii germani nu precizeaza daca sustin aderarea Romaniei la termen
La sfarsitul saptamanii trecute, sase europarlamentari crestin-democrati s-au aflat pentru cateva zile la Bucuresti, cu scopul declarat de a evalua situatia in perspectiva aderarii Romaniei la UE.
Din delegatie, a facut parte si crestin-socialul Markus Ferber, membru in biroul de conducere al Partidului Popular European din cadrul Parlamentului European. El a atras atentia ca "dupa aderare, unele state nu par la fel de fericite ca inainte. Vrem sa evitam acest lucru si sa nu apara stari conflictuale", a adaugat el. La randul sau, crestin-democratul Hartmut Nassauer, a afirmat ca "grupul parlamentar CDU-CSU se pronunta pentru aderarea Romaniei".
Nici unul dintre cei doi nu a spus insa clar daca Germania sustine integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008.
Nassauer a indemnat Romania sa-si declare acum rolul pe care va dori sa-l joace in UE. "Romania nu este o tara mica, va fi o tara pilon (in UE - n.r.). Dorim si rugam ca si in discutia publica sa se abordeze subiectul rolului pe care Romania isi doreste sa il joace in UE", a spus Nassauer.
Politica damboviteana
Europarlamentarii germani au primit si un exemplu al "bucatariei interne" a politicii romanesti. Prezenti la o dezbatere organizata de Fundatia Konrad Adenauer, europarlamentarii au asistat la un schimb de replici dure intre ministrul integrarii europene si ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Intr-un discurs, Borbely a declarat ca "nu de UE depinde integrarea Romaniei, ci de noi" si a apreciat ca "mai sunt multe de facut". El a amintit si de "cerintele specifice ale minoritatii maghiare si ale minoritatilor nationale in general", referindu-se la divergentele privind Legea minoritatilor. In replica, adresandu-i-se lui Laszlo Borbely cu "draga Lodzi", Anca Boagiu i-a spus acestuia ca Ministerul Integrarii monitorizeaza periodic toate progresele realizate, in toate domeniile, pe baza unei "matrici". Ea a declarat apoi ca europarlamentarii germani tocmai au primit un exemplu al "bucatariei interne" a guvernului si a modului in care ministerele se "monitorizeaza" reciproc.
"Imi face deosebita placere sa te monitorizez pe tine tot timpul", a raspuns Borbely, replica Ancai Boagiu la aceasta afirmatie fiind: "Doar in timpul orelor de program".