Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a afirmat ieri, la RFI, ca pana la sfarsitul anului ar urma sa fie disponibilizati inca 16.000 de bugetari, iar in 2011 numarul celor care vor fi dati afara este de aproximativ 30.000. "Nu mai am acum aceasta cifra exacta (a disponibilizarilor - n.r.), dar pana la sfarsitul anului sunt prevazuti sa mai fie disponibilizati 16.000, dupa care anul viitor, daca retin bine, era vorba de inca 30.000. Dar problema este ca avem acest surplus de forta de munca in sistemul public. Din pacate, s-a angajat fara nici o ratiune. Pur si simplu, ori de cate ori e un ciclu electoral, din pacate s-a intamplat acest lucru si realitatea este ca avem un aparat functionaresc si un personal in sectorul public mult mai numeros decat cel din alte tari. O analiza a Bancii Mondiale ne arata ca la Ministerul Finantelor avem un personal mai numeros decat au Austria, Germania, Franta", a sustinut liderul PDL.
Theodor Stolojan a spus ca, in prezent, Romania se imprumuta "prea mult". "Romania deja se imprumuta prea mult, mult mai mult decat isi poate permite, decat ii pot permite realitatea economica si credibilitatea pe care o are pe pietele financiare internationale. Noi platim deja aproape doua miliarde de euro dobanzi pentru datorie", a afirmat liderul PDL.
Stolojan a sustinut si ca motivul pentru care salariul minim nu poate fi mai mare de 670 de lei il reprezinta tot limitarile economice. "Pentru ca Romania s-a angajat in acest efort de a reface echilibrele, care au fost deteriorate in perioada 2007-2008, inclusiv efectul crizei care a aparut ulterior la sfarsitul lui 2008, deci 2009 si inca in 2010, Romania este in continuare, din pacate, in scadere economica. In aceste conditii, cand ai redus nivelul salarizarii, ca o masura inevitabila in refacerea echilibrelor, este total anormal sa vii acum sa plusezi o crestere atat de mare a salariului minim, care sta la baza intregii scari de salarizare din Romania", a explicat liderul PDL de ce nu este posibila o crestere a salariului minim la 750 de lei.
Cat priveste termenul de la care Legea salarizarii este aplicata, Stolojan a punctat: "Acordul cu CE, cu FMI este clar, e conditie prevazuta pentru eliberarea transei: adoptarea Legii salarizarii si punerea in aplicare din 2011".