Autoritatile romane au sesizat Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo cu privire la nerespectarea de catre Ucraina a Raportului Comisiei de Ancheta Internationala referitor la proiectul "Bistroe".
In scrisoarea de sesizare adresata de MAE Comitetului de Implementare este reclamat faptul ca autoritatile de la Kiev ignora in continuare recomandarile Comisiei de Ancheta Internationale pentru 2007. Conform afirmatiilor autoritatilor romane, scopul Kievului este de a reda canalul navigatiei. De asemenea, partea romana a aratat si ca la toate demersurile intreprinse in plan bilateral partea ucraineana nu a transmis un raspuns pe fond la nici una din chestiunile avansate. Totodata, in scrisoare se arata ca un asemenea comportament ar putea crea un precedent nedorit pentru practica internationala, in general, precum si pentru eficienta mecanismelor de control prevazute de Conventia de la Espoo.

Ucraina evita dialogul

Pozitia autoritatilor romane va fi promovata, intr-o prima etapa, in cadrul Biroului Conventiei de la Espoo, desfasurata in ianuarie, urmand ca delegatia MAE sa prezinte o analiza detaliata si argumentata a cazului Bistroe in februarie, cu ocazia celei de-a 11-a reuniuni a Comitetului de Implementare al Conventiei. Conform unui comunicat MAE, "Comisia de Ancheta Internationala (...) a prezentat oficial Raportul referitor la posibilitatea producerii unui impact transfrontalier negativ asupra ecosistemului deltaic, provocat de implementarea proiectului ucrainean de construire a unui canal de navigatie de mare adancime in Delta Dunarii, pe bratele Chilia si Bastroe". Raportul a formulat, totodata, mai multe recomandari pentru partea ucraineana, in vederea reducerii si inlaturarii efectelor negative transfrontaliere ale proiectului, insa, conform afirmatiilor ministrului de Externe, Razvan Ungureanu, pana in prezent partea ucraineana nu a respectat nici una dintre aceste solicitari, continuand sa abordeze unilateral problematica Bistroe.
Astfel, autoritatilor de la Kiev li s-a solicitat sa nu continue lucrarile de adancire a canalului pana nu se consulta cu partea romana in vederea gasirii celor mai fiabile solutii pentru acest proiect, sa organizeze consultari publice cu populatia din zonele potential afectate de proiectul ucrainean (atat din Ucraina, cat si din Romania) si sa prezinte Romaniei solutia adoptata, in vederea formularii de propuneri sau comentarii pe marginea acesteia de catre autoritatile competente de la Bucuresti.