Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Romania pentru ca instantele romane nu au legalizat, in 1996, Partidul Comunistilor (Nepeceristi), acordandu-le insa comunistilor doar 100 de euro drept cheltuieli de judecata, nu si despagubiri. CEDO a apreciat ca statul roman a incalcat articolul 11 din Conventia Drepturilor Omului si, implicit, libertatea de asociere, pronuntandu-se astfel in cauza deschisa impotriva Romaniei de Partidul Comunistilor (Nepeceristi) si Gheorghe Ungureanu.
Reclamantii cerusera prezentarea de scuze de catre Guvernul roman pentru hotararile instantelor nationale prin care s-a refuzat inscrierea unor partide comuniste, asigurarea unui sediu si a accesului liber si gratuit la mijloacele de comunicare in masa interne si internationale, despagubiri in valoare de peste 1.400.000 de euro. Libertatea de
asociere - astfel cum este definita de Conventie - presupune dreptul de a obtine inregistrarea, in principiu, a tuturor formatiunilor politice care solicita acest lucru. Refuzul inregistrarii unui partid politic despre care nu exista informatii serioase ca urmareste, prin violenta, scopuri contrare ordinii constitutionale este dificil de justificat in fata Curtii Europene.