Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a anuntat ca Romania a inceput negocierile cu UE, la Bruxelles, privind mentinerea formatului bilateral de cooperare transfrontaliera cu Republica Moldova si cu Ucraina, in cadrul noului instrument de vecinatate.
Ungureanu a declarat ca "exista o propunere a Comisiei Europene de comasare a managementului pentru programele de vecinatate intr-o formula trilaterala Romania-Republica Moldova-Ucraina" si a spus ca el insista "pentru o abordare bilaterala, avand ca argument eficienta". El a explicat ca in prezent Romania are programe de cooperare separate cu cele doua tari invecinate din nord si est, iar acestea sunt mult diferite ca ritm de implementare si puncte de interes.
Tot referitor la frontierele estice ale Romaniei, Ungureanu a mai spus ca Romania va trebui "sa elaboreze o componenta estica, alaturi de Polonia, a politicii privind migratia, pe modelul colaborarii mediteraneene, in baza conferintei de la Rabat". La randul sau, comisarul european Benita Ferrero-Waldner, consacrata programelor de cooperare transfrontaliera si noului instrument de vecinatate, a preluat argumentele Romaniei si a anuntat ca va formula noi propuneri, care sa includa si aceste puncte de vedere. (C.A.)