CSAT a aprobat instalarea de componente antiracheta pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015, a anuntat ieri Traian Basescu, care a precizat ca acordurile bilaterale dintre SUA si Romania pe acest subiect vor fi ratificate de parlament.
Instalarea de elemente ale scutului antiracheta in Romania e un element care arata increderea reciproca intre SUA si Romania, a declarat presedintele Basescu. El a explicat ca decizia adoptata de CSAT este in conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constitutie, cu Legea nr. 291/2007, dar si cu Legea sigurantei nationale si a apararii nationale. Acordurile SUA - Romania privind instalarea componentelor vor fi ratificate de parlament, a mentionat Basescu.
Seful statului a precizat ca invitatia ca Romania sa participe la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta a fost lansata de presedintele SUA, Barack Obama, prin intermediul subsecretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher. Presedintele a spus ca a avut o intrevedere cu Tauscher, care se afla in Romania in fruntea unei echipe de experti american.
Potrivit presedintelui, pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati "interceptori terestri" reprezentand componente ale sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu americanii vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015. Presedintele Traian Basescu a subliniat ca teritoriul Romaniei nu va gazdui un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, referindu-se la decizia aprobata in CSAT ca tara noastra sa participe la sistemul american antiracheta.
"Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, acest lucru doresc sa-l subliniez in mod categoric, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari", a subliniat Traian Basescu.