Machiavelli.ro publica un interviu Agerpres cu Adrian Nastase, intitulat "Vreau sa restabilim normalitatea in Romania", pe care il puteti citi in continuare.
'Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, fost premier, care implineste pe 22 iunie 60 de ani, a acordat un interviu Agentiei Agerpres in care abordeaza o serie de probleme politice la zi, dar in care vorbeste si despre familia sa.

- Domnule Nastase, dati-mi voie, la inceput, sa va urez din partea Agerpres "La multi ani", cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani!
- Va multumesc.

- Ce va aduce, in plus fata de alti ani, aceasta aniversare?
- Sentimente amestecate. Multumire pentru unele lucruri pe care le-am facut pana la aceasta varsta. Mai multa dragoste fata de sotie si fata de baietii mei. Incrancenare din cauza contextului in care are loc aceasta aniversare, intr-un moment de maxima nedreptate fata de romani. Motivatie pentru ceea ce avem de facut in continuare, pentru bataliile ce vor urma.

- Sunteti la o varsta la care puteti compara, cu serenitate, epocile pe care Romania le-a parcurs recent. Cum se vad acestea din perspectiva unui lider care a fost si ministru de externe, si presedinte de partid, si prim-ministru, dar si cercetator in perioada comunismului?
- Nu exista un singur tablou. Exista o imagine in miscare. Cum spunea Heraclit din Efes, niciodata nu ne scaldam in apele aceluiasi rau. Romania parcurge o criza de crestere si poate cel mai dramatic moment din istoria sa recenta. Dupa ce la iesirea din comunism, se stabilizase intr-o apropiere constanta de modelul democratic occidental, acum suntem intr-o situatie in care trebuie sa aparam aceasta directie. Suntem precum un catarator pe un munte care, dupa ce a mers mult timp pe poteci clare, acum este pe cont propriu si trebuie sa decida daca merge mai departe sau nu. Atrasi de mirajul unor himere - si aici ma refer la Traian Basescu -, romanii au optat pentru parasirea potecii. Si suntem rataciti in padure, riscand sa ne pierdem, de tot, directia si obiectivele.

- Cei de la putere spun insa ca directia pe care au ales-o e singura corecta, chiar daca e impopulara.
- Directia e gresita, iar taierile de pensii si salarii nu vor scoate tara din criza. Si suntem in criza pentru ca, de luni de zile, bugetul este furat de oameni care trebuie acum sa isi recupereze banii cheltuiti in campania electorala.
Basescu si Boc ar spune orice pentru a abate atentia de la cat de mare e dezastrul pe care il gestioneaza. Niciodata Romania nu a fost atat de mult timp mintita si furata. Niciodata atat de multi oameni nu s-au aflat atat de mult in contradictie cu propriii lor conducatori. Din pacate, comparatiile nostalgice cu regimul comunist incep sa fie facute de catre tot mai multi.

- Guvernul anunta nu doar taieri de pensii si salarii, dar si mariri de taxe. Ar trebui sa ne asteptam si la cresterea TVA sau a cotei unice?
- Cota unica oricum nu mai exista. Cand obligi bugetarii sa isi doneze salariile peste o anumita suma inseamna impozitare diferentiata. Doar ca e o forma ascunsa. Sistemul fiscal e aruncat in aer, bugetarii sunt panicati, iar mediul privat priveste cu oroare la felul cum economia e slabita in fiecare zi de astfel de decizii. Daca acest guvern nu e oprit, TVA si cota unica vor creste in toamna sau cel tarziu de anul viitor. Iar drama cea mai mare este ca sacrificiul cerut milioanelor de pensionari si de bugetari nu se va opri. Anul viitor, anticipez ca vor fi taiate si mai mult pensiile si salariile, fiindca economia nu are cum sa isi revina daca nu e ajutata. Aproape totul trebuia facut diferit. Orice masura dura, daca trebuie luata, trebuie sa aiba la baza un dialog si un consens cu partenerii sociali. Taierile de salarii trebuia sa fie facute diferentiat, pentru a-i proteja pe cei cu venituri mici. Pensiile trebuiau inghetate, iar pensionarii trebuiau ajutati cu preturi mai bune la utilitati. Medicamentele trebuiau sa fie in continuare compensate. Risipa bugetara trebuie oprita, iar fiecare loc de munca ce e desfiintat de stat trebuie sa fie insotit de facilitati pentru crearea altor locuri de munca in privat.

- Peste tot in Europa se iau masuri de austeritate.
- Cu doua diferente insa. Nicaieri in Europa nu se taie pensiile. Romania e, din acest punct de vedere, o mare si nejustificata exceptie. Si a doua diferenta este ca peste tot in Europa exista un curent de opinie care sustine statul social si care cere guvernelor ca taierile sa fie insotite de masuri de sprijinire a economiei. Socialistii, peste tot in Europa, sustin ca e nevoie de solidaritate, nu de taieri de venituri. La ce sunt bune taierile? O economie in recesiune va intra intr-o recesiune si mai mare din cauza lor. E nevoie de stimulente, de investitii directionate corect si de sprijin pentru cei slabi.

- Ce sanse are Romania sa depaseasca cu bine aceasta perioada?
- Sansele noastre sunt minuscule cata vreme decizia e concentrata in mana lui Traian Basescu. Basescu uraste pensionarii si pe cei slabi - va amintiti ca, mereu, i-a numit puturosi sau asistati. Cu el presedinte, Romania nu are sanse de a iesi din criza. Cu fiecare zi, ne afundam si mai mult.

- Aveti, asadar, o aniversare trista?
- Nu e o aniversare trista. E o aniversare frumoasa. Voi fi alaturi de familie si de prieteni. Lor le sunt recunoscator ca, in ultimii ani, am putut sa raman puternic si consecvent. Am trecut prin multe momente dificile, din motive pe care le cunoasteti. Dar problemele mele nu se compara acum cu cele prin care vor trece milioane de pensionari pentru care, acum, incepe o drama extraordinara. Va incepe o perioada traumatizanta, peste care se va trece abia peste o generatie sau doua.

- Aveti vreun mesaj pentru cei care v-au transmis, inclusiv prin intermediul nostru, urari de "La multi ani"?
- Le multumesc din suflet si ii asigur ca voi face tot ce pot sa fiu, si in continuare, alaturi de ei. Lupta noastra e abia la inceput. Acest guvern va trebui sa plateasca pentru dramele pe care le produce azi. Si va plati dupa alegeri. Trebuie sa incercam sa limitam perioada in care romanii vor fi supusi la aceste presiuni. Nu suntem singuri, suntem multi - tot mai multi. Sper ca, in cel mai scurt timp, vom fi suficient de multi si de puternici pentru a restabili normalitatea in Romania.

- Ce cadou va doriti de ziua dvs?
- Am deja, din partea familiei, ceea ce este important: dragoste, caldura si multumire sufleteasca. In rest, important e sa fim cu totii sanatosi, pentru a putea trece cu bine peste anotimpurile grele ce vor veni.'