Constiinta unui Liberal de Stanga : Tara arde, baba se piaptana...

Nu, nu mi-a trecut scarba de ceea ce se intampla in politica romaneasca. Daca scriu ceva despre ea, e pentru ca vad ca Romania nu reuseste sa produca NICIO alianta functionala, atunci cand este vorba de guvernare. Toate sust bune in Opozitie, si un dezastru cand ajung la Putere. Asa a fost cu CDR, asa a fost cu ADA, asa e cu USL. De ce? Simplu: Ca si partidele componente, toate aceste constructii au avut un singur scop: sa ajunga la putere, pentru a se bucura de fructele ei. Atat, si nimic mai mult. Cetatenii care i-au votat sunt dati iute uitarii.
Ajunsa la Putere, USL a inceput sa fie minata din interior de vesnica suspiciune dintre partile componente: "O fi luat ala o halca mai mare decat mine? Osul aluia e mai suculent si cu mai multa maduva?" Astea sunt dilemele pesedistilor, liberalilor si conservatorilor. Proiecte, programe, strategii? Cui ii pasa? Accesul la banii publici e esenta!
Si atunci, de ce m-as mira ca si-au ales drept ministri persoane controversate, neprofesioniste si ineficiente? De ce m-as mira ca Parlamentul e o leguma? Ca votarea modificarilor la Constitutie a fost amanata pentru la toamna? Ca regionalizarea e in impas? Ca ICR nu mai are sef? Ca in economia gestionata de Guvern lucrurile merg anapoda? Ca una decide Guvernul si alta apare in Monitorul Oficial? Ca...ma rog, completati si voi pe linia punctata.
Coabitarea nu are nicio vina in afacerea asta. Ca basescu ar vrea sa vada USL destramat, e una. Dar pe de alta parte nu stie ce sa puna in loc, ca tara trebuie guvernata. A mai avut o guvernare PSD-PDL. Si ce, a functionat? Ar functiona o alianta PNL-PDL? De ce? Ce s-a schimbat de pe vremea lui Tariceanu? Ma tem ca basescu este primul interesat de mentinerea USL, pentru ca nu are ce pune in loc, nu de altceva. Porcaria aia de partid "prezidential", la care lucreaza, nu decoleaza nici de frica, si nici nu va decola.
De fapt, toata lumea de pe scena politica este in impas, pentru ca, realist vorbind, daca se destrama si USL, se consuma TOATE formulele Posibile de aliante guvernamentale. Mai ramane un puisor de dictatura militara, ca alternativa. Dar la felul in care arata Armata, mai bine NU!
In toata aceasta afacere, veriga slaba este Antonescu. Si, implicit, PNL. Paranoia anti-basista ii impiedica pe liberali sa judece limpede. Antonescu nu are nici acum un profil de presedinte. Felul in care a condus Comisia pentru modificarea Constitutiei, si amanarea votului pana in toamna, lucreaza impotriva lui. Cum impotriva lui lucreaza, din prostie, Antenele, dar asta e o alta poveste.
Chiar daca Ponta face si el greseli(nu, aia cu coabitarea NU este o greseala, este cinism politic pur!), este avantajat de capacitatea partidului din spatele lui de a actiona si de a se mobiliza. Pur si simplu oamenii stiu ce vor, si cum sa obtina ceea ce vor, ca si asta e o problema pentru liberali!
Oricum, Romania este intr-o situatie extrem de delicata. Iar seful de la Cotroceni nu gaseste nimic mai bun de facut decat sa schimbe agenda publica, promovand un Referendum aiuritor, pentru ca impasul politic sa fie si mai mare, depasit doar de furia cetatenilor impotriva clasei politice. O clasa politica aiuritoare, care functioneaza dupa principiul "Tara arde, si baba se piaptana!" Ce poate fi mai minunat?!